Prijemi ispit
Psihologija

Kako položiti (prijemni) ispit

Normalno je imati tremu pred važne ispite, ali pitanje je šta s njom i kako je prevazići. Postoje tehnike koje mogu da pomognu i roditeljima i detetu

Prijemi ispit Anksioznost vezana za ispit definiše se kao uobičajena i normalna reakcija na stres koja se doživljava pre, tokom i ponekad posle ispita / Ilustracija Freepik
jun 24 2024, 11:20

Podeli

Pijemni ispit je tu. Za upis za srednje škole je već u toku, za upis na fakultete sledi još malo. Nije lako učiti kada je leto, kada je toplo i kada je raspust. Nije lako izdržati brigu i zaustaviti misli koje same nadolaze – “Da li ću upisati školu, fakultet koji želim”, “Šta ako budu teška pitanja”, “Šta ako se blokiram”, “Šta ako moj uspeh nije dovoljan”, “Šta ako…”.

Briga koja je očekivana i normalna ali koja nekada prevazilazi naše kapacitete da se sa njom nosimo. Teško je deci, teško je roditeljima. Pitanje je ko će je lakše izdržati – roditelji ili deca?

Samo roditeljstvo predstavlja izazovan zadatak i mi se često nalazimo u situacijama koje su stresne. To mogu biti razvojne faze, koje su nove i koje same po sebi nose izazove, a mogu biti i neočekivani životni događaji. Kada prvi put dođemo sa bebom kući iz porodilišta, osećamo se anksiozno i pitamo se i plašimo se kako će proći prva noć i da li ćemo se snaći. Da li će dete jesti, koliko će jesti, da li napreduje… Nekako preživimo taj prvi period a onda dete prohoda pa brinemo – da li će pasti, da li će se povrediti, da li će udariti u ćošak od stola… Onda kreću prva odvajanja, često ostavljamo dete prvi put u vrtiću sa suzama i pitamo se da li će moći da ga paze i čuvaju tako dobro kao mi. Dolazi škola sa svojim zahtevima, očekivanjima. Često se roditelji i pre upisa pitaju kakva će biti učiteljica, da li da utiču na izbor ili ne, koliko se senzibilitet učiteljice poklapa sa senzibilitetom deteta. Prve ocene u drugom razredu, poređenja sa drugom decom i uspesima drugih bude brigu i razmišljanja da li je naše dete dovoljno dobro, pametno, snalažljivo… I mic po mic dolazimo do ozbiljnijih izazova i raskrsnica koje mogu da utiču na dalju budućnost – upis srednje škole… upis fakulteta… Do raskrsnica koje nam deluju odlučujuće i gde se plašimo da jedan pogrešan korak može sve da upropasti.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price