Uspeh
Psihologija

Da li su neki ljudi predodređeni za uspeh?

Da li su neki rođeni talentovani, a mi svi ostali dostižemo limit?

Uspeh Pitanje je o tome šta sve naš mozak može i da li učenjem može da se razvija toliko da osoba dostigne izuzetnost u nekoj oblasti / Ilustracija Freepik
авг 20 2023, 05:00

Podeli

Ne može svako da postane londonski taksista. London je predivan grad, ali ima specifičnu mrežu saobraćajnica, pa jedan taksista pre dobijanja licence mora da položi niz ispita koji su okarakterisani kao najteži test na svetu. Ispit je poznat kao “Znanje” i zahteva pripremu od nekoliko godina.

Ulice Londona toliko su zamršene da se posetiocima savetuje da se nipošto ne oslanjaju na sistem navigacije, već na čuvene londonske taksiste.

Oni su poznati kao “momci Znanja”. Znaju svaki pedalj grada.

Vozači moraju bukvalno sve da znaju u radijusu od šest milja od Čering Krosa, koji otprilike obuhvata dvadeset pet hiljada ulica!

I nije to samo da znaju gde se koja ulica nalazi. Jedan potencijalni vozač taksija je na ispitu, na primer, dobio pitanje o lokaciji statue dva miša s komadom sira – koja se nalazi na fasadi jedne zgrade. Da bi to postigli, da poznaju svaku građevinu, moraju prvo da savladaju spisak od 320 vožnji u vodiču koji se daje kandidatima za taksiste. Beleže sve znamenitosti, zgrade, šopove… A onda nastavljaju sami da pamte mrežni sistem.

Njihovo pamćenje i navigacija nastavljaju da se obogaćuju i nakon što dobiju licencu. Između onih koji su postali londonski taksisti i onih koji su odustali, nije bilo razlike u koeficijentu inteligencije, i IQ nije nikako uticao na to koliko dobro su vozači uspeli da se snalaze u Londonu. Kako to?

Oni su toliko interesantni psiholozima da su se pomno bavili njima i njihovim pamćenjem.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price