Prošlost
Psihologija

Da li je pre stvarno bilo bolje?

To što smo „zaboravili” sve one ružne stvari može da bude zamka, jer svaka ta bol koja je izuzeta iz nostalgije, jedna je mala lekcija

Prošlost Mnoge stvari jesu bile drugačije, a to da li su bile bolje ili gore nije baš moguće objektivno utvrditi / Ilustracija Freepik/AI
jun 24 2024, 05:00

Podeli

Jednom kad sam imala oko pet godina, nisam na vreme ušla u kuću da gledam crtani i „Laku noć, deco” koji su se emitovali na RTS-u pre Dnevnika u pola osam. Bilo je leto i zaigrala sam se napolju sa decom iz ulice, pa kad su me moji zvali da uđem i pogledam crtać pa omiljenu mi emisiju, rekla sam da neću i da ću još malo ostati napolju. Posle nekog vremena sam ušla u kuću i Dnevnik je već uveliko trajao, što znači da su prošli i crtać i emisija. Istog momenta počela sam da plačem kao kiša i tražila od babe da zove RTS da ponovo puste sve. I žena, šta će, uzima telefon i pravi se da ih zove, jer njena unuka lije suze krokodilske i hoće, pazi sad ovo, da televizija zbog nje menja svoju programsku šemu. Naravno, tada nisam to shvatala, a ljudi me i dan-danas, kad zbog nečega popizdim, zezaju sa „Smiri se, zvaćemo RTS”.

Gledala sam tad u babu s ogromnim suznim očima, dok je ona strpljivo bila na telefonu s navodnim RTS-om i čekala. Neko od ukućana mi je tad verovatno ponudio večeru, pa sam ubrzo zaboravila celu stvar. Sad mi je smešno, ali tada je situacija bila dramatična. Do dana današnjeg ne znam kako je moja baba uspela da drži zelenu slušalicu između uveta i ramena i ne zaceni se od smeha dok „zove televiziju”.

Ta scena jedna je od mnogih koje nosim iz detinjstva, a koje su mi danas posebno drage. Ima ih još puno, a najživlje su one koje uključuju neke potpuno obične stvari, kao što je miris lipe ispred babine kuće, livada oko zgrade gde mi je bilo zabavište koja bi na proleće postala nadrealno zelena ili mir u ulici u kojoj sam živela u vreme nedeljnog ručka, gde su se tiha i lenja letnja popodneva protezala u sumrak, isti onaj u kom se emitovao moj omiljeni televizijski sadržaj.

Ono što je zanimljivo jeste da ne mogu da se setim nijedne loše stvari iz tog perioda. Ako se baš napregnem, polazi mi za rukom, i to tamo negde od perioda kad kreneš da se plašiš da li će biologičarka danas da nam da blic kontrolni (a nisi baš načisto s tim šta su tačno mitohodrije) i takve neke slične osnovnoškolske dramatičnosti.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price