Feminizam
Feminizam Stvarna borba za sva ljudska prava, uključujući tu i ženska, morala bi da počne još od malih nogu svakog od nas / Ilustracija Freepik

A šta ćemo s tim muškarcima?

Da li je moguće da feminizam stvarno postigne ono što mu je cilj ako muškarce ignorišemo ili puštamo da veruju da smo nekakvi neprijatelji

okt 25 2023, 05:00

Podeli

Iz nekog neobjašnjivog razloga, tog septembarskog jutra obuzelo me je neko vedro raspoloženje zbog kog sam se, potpuno nepromišljeno, upustila u ćaskanje s taksistom. Rekao mi je da je rođen devedeset i sedme, pa se silnim čudom čudio kako sam ja deset godina starija od njega, kad uopšte tako ne delujem. Posebno mu je zanimljiva bila činjenica da sam psihološkinja, jer još manje izgledam kao jedan takav primerak, ma šta to značilo (nisam pitala). Sad kad prepričavam malo zvuči krindž, ali bilo je onako pritupasto i simpatično, kako i dolikuje vožnji taksijem u osam ujutru. Nekako smo krenuli da se šalimo na temu da svaki faks ima svoju modu i prepoznatljiv stil, a pošto sam ja (bila) s Filozofskog, ne bi trebalo da me je teško prepoznati (ha-ha).

„A ne, nisi kao one feministice sotonjare, ne daj bože”, izgovorio je meni moj mladi taksista. Da sam, kojim slučajem, deset godina mlađa nego što jesam, nervozno bih se nasmejala, s namerom da nekako zataškamo ovu neprijatnost i krenemo dalje. No, pošto imam i godina i besa toliko koliko imam, samo sam naglo i vrlo primetno zaćutala na tu njegovu rečenicu. Onako kad ćutanje postane glasno toliko da se neprijatnost može seći makazama. Znala sam da će nešto morati da kaže, kad više ne bude mogao da izdrži nivo neprijatnosti kojem sam ga namerno, svesno, odgovorno i iskusno izložila. I jeste.

„Mislim, nisam ništa loše mislio, da me pogrešno ne shvatite”, prešli smo odjednom na „Vi“. Počeo je da objašnjava kako on poštuje žene i sve to tako, ali (ALI!) mu feminizam ide na živce, jer kakav je to sad način da žene mrze muškarce. Malo smo se oko toga svega natezali, dok nisam videla da se približavamo mestu na koje sam krenula i da nemam baš puno vremena za pokušaj preobraženja ovog zabludelog mladića. Zato sam, razumljivo, iz arsenala izvukla najubojitije oružje.

Pitala sam ga da li može da zamisli da jednog dana ima žensko dete. Rekao je da može. Pitala sam ga da li bi on želeo i voleo da to njegovo žensko dete ima ista prava kao i on. Rekao je da naravno da bi voleo, tonom koji implicira da se takvo nešto podrazumeva. Rekla sam mu da, ako je tako, čestitam, „onda si i ti feminista”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price