Pronađeno u prevodu

Svedočenje “Trampovog zaposlenog broj 4”: Šta se zaista dešavalo na Floridi?

kada je pozvan pred veliku porotu, Taveras nije ispričao celu istinu. Tek kada su mu tužioci zapretili da će ga optužiti, tek onda je "propevao"

Foto USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia
sep 18 2023, 05:00

Podeli

Tekst iz Njujork tajmsa priredio je za Velike priče Ognjen Terzin

Jednog junskog dana prošle godine, dok su federalni istražitelji još uvek tragali za snimcima sa sigurnosnih kamera Trampove vikendice u Mar-a-Lag , Jusil Taveras odlučio je da obelodani svoju tajnu.

Gospodin Taveras, čovek koji je iz skučene sobice smeštene u podrumu imanja na Floridi upravljao tehnološkim odeljenjem Mar-a-Laga, poverio je svom kolegi kako je jedan drugi kolega upravo zamolio da na zahtev bivšeg predsednika Donalda Trampa izbriše dotične snimke.

Taveras je kasnije tu priču ispričao još najmanje dvojici kolega, a ta dvojica kolega ispričali su je još ko zna kome. Tako se priča raširila munjevitom brzinom, stigavši čak i do Trampovih najbližih ljudi, pa su Taverasovi nadređeni pohitali da ga upozore kako ipak ne treba brisati snimke. Taveras je do tada svakako već odlučio da neće postupiti kako mu je rečeno, da želi da se kloni istrage u kojoj bi bivši predsednik ozbiljno mogao da nagrabusi, a jednom od kolega rekao je i kako “ne želi da pređe granicu i završi u zatvoru”.

Međutim, kada je ovog proleća pozvan pred veliku porotu, Taveras ipak nije ispričao celu istinu. Tek kada su mu tužioci zapretili da će ga optužiti ako otkriju da nije rekao sve što je znao, tek onda je Taveras “propevao” i postao potencijalno krucijalan svedok u slučaju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price