Pronađeno u prevodu

Šta može Appleov trojanski konj u AI svetu

Uvreženo mišljenje bilo je da Apple dobrano zaostaje u AI trci. Ćini se da mnogi ne razumeju gde leži prava moć Applea

Kreg, Federigi, na Konfereniciji u Kupertinu, Kalifornija, 10. jun / Nic Coury / AFP / Profimedia
jun 11 2024, 13:24

Podeli

Tekst koji je objavio The Atlantic za Velike priče priredio je Ognjen Terzin.

Apple se konačno pridružio AI trci. Kompanija je predstavila Apple Intelligence, paket AI funkcija koje će od ove jeseni biti integrisane u njene najnovije operativne sisteme. Novi generativni AI modeli pomoći će Apple korisnicima u pisanju beleški i “visoko presonalizovanih” tekstova, u editovanju slika i kreiranja emodžija, povezivanju fotografija, događaja zapisanih u kalendaru i e-pošte.

Ovi AI alati navodno se oslanjaju na kontekst dešavanja na vašem uređaju, pa će tako moći da identifikuju vaše kontakte i izvuku informacije iz mnoštva aplikacija. Kako će Appleov AI zaista funkcionisati, to se možda najbolje da videti u njegovoj najnovijoj reklami, u kojoj stariji softverski inženjer, Kreg Federigi,  potpredsednik Applea za softverski inžinjering, igra ulogu zauzetog oca koji koristi “Apple Intelligence” kako bi utvrdio da li će mu se poslovni sastanak “poklopiti” s predstavom u kojoj glumi njegova ćerka. Veštačka inteligencija izvlači informacije iz njegovog kalendara, skenira PDF dokument koji mu je poslala ćerka i utvrđuje kakva je prohodnost u saobraćaju. Sve to, naglašava Apple u reklami, nije nikakvo softversko čudo, već veštačka inteligencija namenjena upotrebi “svih nas”, običnih ljudi.

I upravo ta rečenica artikuliše način na koji Apple vidi sebe: ne samo kao proizvođača telefona, laptopova niti iz perspektive biznisa filmskog i televizijskog studija, već i kao centralnu tehnološku snagu koja svojim korisnicima želi da olakša život. Apple Intelligence obećava da će sintetizovati sve vaše tekstove, e-poruke, događaje iz kalendara i fotografije. Tokom zvaničnog predstavljanja ovog Apple-ovog najnovijeg poduhvata, izvršni direktor kompanije primetio je da Siri za samo nekoliko sekundi može da uradi ono za šta je čoveku donedavno bilo potrebno nekoliko minuta.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price