Politika

Tradicionalni letnji dani mržnje i Vuk Drašković na Exitu

Dvadeset godina od famoznog Samita EU u Solunu kad je zemljama takozvanog Zapadnog Balkana obećana evropska perspektiva

/ SERGEY CHAYKO / Freepik
jul 18 2023, 05:00

Podeli

Pita sin tatu inspektora: Tata, kad ti pritisneš prekidač, gde se sakrije svetlo iz moje sobe? Tata inspektor odvede sina do frižidera, otvori vrata i kaže sinu: Evo, sine, tu se svetlo sakrije. Otprilike, ovako je najlakše slikovito objasniti politiku Srbije, ako se pitate gde se dedoše neki naši prioriteti koji su tako sijali.

U junu se navršilo tačno dve decenije od famoznog Samita EU u Solunu kad je zemljama takozvanog Zapadnog Balkana obećana evropska perspektiva. Šta deluje nadrealnije: Iz sadašnje perspektive činjenica da je premijer Srbije te 2003. bio Zoran Živković, ili iz perspektive Solunskog samita mogućnost da će Aleksandar Vučić za dvadeset godina biti predsednik Srbije, i to u drugom mandatu? Eto teme za razmišljanje dok se Srbija kuva na vrelinama između upravo završenog Egzita i očekivanog Dragačevskog sabora trubača, 62. po redu (od 11. do 13. avgusta).

Počinju i tradicionalni letnji dani mržnje (Srebrenica, Oluja…). Nekada se činilo da je potrebno još samo izručiti Ratka Mladića Haškom tribunalu, pa da više ništa ne stoji na putu evropskih integracija Srbije. Na kraju je ispalo da je Samit u Solunu bio samo skup ohrabrenja za Hrvatsku koja je jedina iz “paketa” Zapadnog Balkana ušla od tada u EU i ove godine proslavlja deset godina članstva koje ju je “potpuno transformisalo”, kako smatra hrvatski premijer i šef HDZ Andrej Plenković. U međuvremenu je Hrvatska izgleda i napustila takozvani Zapadni Balkan. Čak je upitno da li je Hrvatska još uvek balkanska zemlja, ako to pitanje ne banalizujemo na puku geografsku neminovnost. Plenković je pre neki dan izjavio da Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana zemlja. Još jedno pitanje za razmišljanje u letnjoj vrućini: Da li je Vučićeva Srbija kao valjda neutralna i nesvrstana zemlja, više suverena od Hrvatske? I da li je uspeh za zemlju na EU putu (bez “Plana B”, kako reče Ana Brnabić u Briselu), da bude neutralna (izgleda ne samo vojno) i nesvrstana? Da li Srbija može da bude samostalna i jaka i ako ima demokratske izbore po evropskim standardima ili izgleda ne može?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price