Politika

Što se to kuha u Splitu i Zagrebu: Da li dolazi kraj vladavine HDZ-a?

Mogu li eko-aktivist i fizičar dođi „glave" sve nervoznijem Andreju Plenkoviću

Ilustracija VP/Profimedia
jun 05 2023, 04:00

Podeli

Jednog su prije 13 godina, kao aktivista koji još nije ušao u tridesete, policajci nosili u maricu. Noć prije toga je proveo spavajući na betonu, u Varšavskoj ulici u Zagrebu, prosvjedujući protiv plana da se za garažu ispod trgovačkog centra lokalnog tajkuna izruje pola omiljene ulice koju su nazivali dnevnim boravkom grada. Na prosvjedu je nosio plakat na kojem je pisalo “Bandiću, nađi si novi posao”.

Milan Bandić je, pak, tad bio dugogodišnji zagrebački gradonačelnik, čovjek koji je ulazio u dvanaestu godinu mandata i činilo se kako ga je već, pomalo, svima dosta. Nakon prosvjeda, koji je završio ukrcavanjem Tomislava Tomaševića i mnogih drugih u policijska vozila i odvođenjem u pritvor, radovi u Varšavskoj su rutinski nastavljeni. Danas je dio te ulice prilazna cesta za garažu ispod trgovačkog centra. Milan Bandić, onaj koje je te 2011. godine već bio u dvanaestoj godini mandata, pobijedio je i na lokalnim izborima 2013. godine. Pa onda opet 2017. Umro je naglo, nekoliko mjeseci pred izbore 2021., kao gradonačelnik koji je više od dva desetljeća vodio glavni hrvatski grad.

Hrvatska politika tvrđi orah od „božje čestice”

Drugi je, pak, otprilike u vrijeme dok je Tomašević neuspješno branio javni prostor Zagreba od devastacije u svrhu privatnih interesa, razbijao elementarne čestice. I to vrlo ozbiljno – Ivica Puljak je vodio jedan od timova koji su u švicarskom CERN-u tragali za dokazom postojanja Higgsovog bozona, takozvane “božje čestice”, jednog od ključnih nedostajućih dijelova velike slagalice prirode na mikro razini. Generacije fizičara su tragale za Higgsovim bozonom, potraga je trajala skoro punih pedeset godina, točnije, sve do 2012., kad su konačno timovi s CERN-a, među kojima je bio i Puljkov, dokazali postojanje “božje čestice”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price