Milo Đukanović
Politika

Kako je Milo Đukanović stvorio svoju političku klasu

... i zašto će ona o(p)stati

Milo Đukanović Milo Đukanović / Ilustracija Velike priče
maj 24 2023, 05:00

Podeli

Konačan i vjerujem poslednji silazak Mila Đukanovića sa vlasti je prilika da se na ovaj ili onaj način osvrnemo na aspekte te, istinski predugačke vladavine. Većina tekstova na tu temu će nesumnjivo isticati podjele koje je ostavio, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu, intenzivirajući stvarne ali i porađajući vještačke divizije po svim društvenim slojevima. 

Vjerovatno će biti i onih koji će prihvatiti neke njegove loše aspekte samo što će ih nastavljati sa “ali” i pisati o NATO-u, nezavisnosti i navodnom proevropskom kursu. Zanimljivo je da postoji i jedan aspekt koji ne dolazi iz domena diobe, postoji nešto u čemu je Đukanović ujedinjavao sve svoje partijske takmace ali i mnoge činioce iz civilnog društva, medija, sudske vlasti te svih sfera društva. Bivši predsjednik i premijer Crne Gore je tako najzaslužniji za poslednje klasno, a mogli bismo to nazvati i kastinsko, raslojavanje ove države.

Politička klasa je termin koji je skovao italijanski politički teoretičar Gaetano Moska govoreći tada (izraz skovan u devetnaestom vijeku) o maloj grupi ljudi, veoma aktivnih u politici, od kojih polazi sva moć. Istražujući mehanizme obnavljanja vladajuće klase i karakteristike političara skovao je ovaj izraz jer pomenuta “vladajuća klasa” djeluje suviše opširno da bi ispravno zahvatila sisteme parlamentarne demokratije, političke stranke i sveobuhvatnu birokratiju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price