Politika

Pravda za sendvičare: Nije sve u parizeru, nešto je i u nama

Sva velika društvena zla, čak i ona osrednja, ne nastaju u zabačenim selima koja su dušu dala da udome program za zaštitu svjedoka. Nastaju u gradovima, onima većima, a osobito u onome najvećemu

/ Oliver Bunic / AFP / Profimedia
jun 12 2023, 05:00

Podeli

George Mortimer Pullman (1831.-1897.) bio je američki inženjer i industrijalac koji je dizajnirao i proizvodio luksuzna spavaća kola nazvana po njemu. Po njemu je nazvan i grad u kojemu su živjeli zaposlenici njegove tvrtke, a koji je u međuvremenu usisan u rastući Chicago. Nećete vjerovati, uspomenu na ovog inventivnog čovjeka, koji je k tome bio i vrlo uspješan kapitalist, najviše čuvaju Talijani. Kao što mi pastu za zube i dan-danas nazivamo kalodont, po imenu robne marke koja je početkom dvadesetog stoljeća bila udomaćena diljem Europe, a koju je proizvodila tvrtka F. A. Sarg’s Sohn & Co. iz Beča, tako i Talijani koriste jedan nekoć popularni brend umjesto imenice. Zanimljivo je, međutim, notirati kako oni riječ pullman ne koriste da bi opisali udobne željezničke vagone, nego autobuse.

Što se mene tiče, autobus, osobito onaj međugradski, mogli bismo komotno zvati hadeze. Uloga ovih cestovnih prometala u novijoj hrvatskoj povijesti sve je samo ne zanemariva, a zasluge za to ponajprije idu na dušu (naravno, kada bi političke stranke općenito, a ova pojedinačno dušu uopće imale) HDZ-u. Nema toga velikog narodnog skupa kojim se htjela rušiti lijeva vlast, a da u njemu konvoji autobusa nisu odigrali veoma važnu, ponekad i ključnu ulogu. Partijski casting menadžeri nikad nisu imali previše povjerenja u patriotsku gorljivost stanovnika većih gradova, pa su kadrove povijesnih mitinga u pravilu popunjavali statistima koji bi iz bliže ili dalje okolice nahrupili u neko urbano središte ne bi li tetkastim domaćinima objasnili kako se pravi Hrvati trebaju ponašati.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price