Politika

Pragmatične proporcije i vulinizacija kampanje

Vulin je i u obrazloženju ostavke na mesto direktora BIA dokazao da je možda najprincipijelniji srpski političar. E, sad, kakvi su ti principi, to je drugo pitanje

Ilustracija/VP
nov 09 2023, 05:00

Podeli

Svi Vulinovi planovi u budućnosti vezani su za “srpski svet”. Vulin je socijalista, kao što je i Mile Dodik socijaldemokrata, ali u ključu otvorenog nacionalnog pitanja nacionalna kriptolevica je ubojita desnica. Kao što, s druge strane, niko kao liberalna levica ne može da ide naruku krupnom kapitalu. Vulinovo uverenje da neprijatelji Srbije i “srpskog sveta” ne mogu da ga idejno i akciono promene direktno je proporcionalno nemogućnosti Vučićevog režima da se reformiše. I zato Srbija ne sme da stane.

Aktuelna izborna parola Vučićeve koalicije u stvari je samo još jedna varijacija starog, uspešnog, slogana SPS “Sa nama nema neizvesnosti”. Možda bi zaista radi relaksacije izbornog procesa u promene izbornog zakonodavstva mogla da se unese odredba prema kojoj bi SPS imala garantovan broj mandata i da zato kao siguran partner svake vlasti i ne izlazi na izbore. Ta maltene opšteprihvaćena pozicija socijalista od strane svih bitnih aktera na političkoj sceni dovela je i do toga da SPS na ove izbore izlazi prilično nonšalantno, što može nositi i određene rizike po partiju. Ništa ipak nije garantovano. To pokazuje i Vučić povišenom inkluzivnom budnošću da neki glas ne prokliza.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price