Politika

Politički tango Andrije i Mila: Priča o (ne)prijateljima

Andrija Mandić gromoglasno najavljuje pobjedu, ali analitičari vjeruju da je njegov plasman u drugi krug jedina šansa za pobjedu Mila Đukanovića

Dve zastave, dve Crne Gore… / Foto Milos Vujovic / AFP / Profimedia
мар 14 2023, 15:42

Podeli

Odluku aktuelnog predsjednika Crne Gore i lidera DPS-a Mila Đukanovića da nakon punih sedamnaest godina siđe među političke konkurente i učestvuje u debati na javnom servisu – mnogi su doživjeli kao još jedan znak slabosti, ali i pune svijesti o tome da su ovi predsjednički izbori odsudna bitka i za njega i za partiju. Poslednja TV debata u kojoj se Đukanović pojavio, podsjetimo, održana je 2006. uoči referenduma o nezavisnosti Crne Gore, kada je nastupio kao lider suverenističkog bloka. Od tada ga prate optužbe da je ideju suverenosti iskoristio za pretvaranje države u privatni posjed partije, familije i sebi naklonjenih krugova.

Sučeljavanje kandidata za predsjednika Crne Gore održano prošle sedmice, iako veoma gledano, nije bilo pretjerano uzbudljivo. Mlađi kandidati Pokreta „Evropa sad“ i Demokrata Jakov Milatović i Aleksa Bečić iskoristili su, doduše, vrijeme da Đukanoviću u lice saspu salvu starih optužbi i podsjete ga na afere o kojima se godinama pričalo. Najindikativniji je, međutim, bio nastup kandidata do juče prosrpskog i desno orijentisanog Demokratskog fronta Andrije Mandića koji je u kampanju ušao sa promo-spotovima punim riječi kajanja za svoje ranije problematične izjave i djela – sa ključnom porukom, koju njegovi konkurenti doživljavaju kao dio jeftinog političkog teatra, da je došlo vrijeme pomirenja.

Crnogorska javnost je i to doživjela – da Andrija Mandić čiji je Demokratski front 2016. kampanju protiv Đukanovića naslovio “Mi ili on” i koji je lidera DPS-a godinama unazad optuživao da je protiv njega poveo kontroverzni proces „državni udar“ sa ciljem da ugasi DF i utamniči njegove lidere – usred emisije Đukanoviću saopšti kako nije njegov lični neprijatelj i kako priželjkuje da se Crna Gora promijeni i ide naprijed. Gandijevsku poruku lidera DF-a, koji je par godina ranije pozivao ratne drugove iz devedesetih da budu spremni, prigrlio je i Đukanović koji je crnogorsku i međunarodnu javnost tokom suđenja za državni udar ubjeđivao u krivicu lidera fronta riječima koje bi parafrazirano glasile ovako – hteli su da me ubiju, to znamo i ja i oni, i sa tim ćemo morati da živimo.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price