Politika

Može li srpska opozicija da uči na crnogorskim greškama?

Kako (ne) treba voditi kampanju na izborima – i poslije njih

Abazović, Krivokapić i Bečić nakon pobede nad DPS-om, krajem avgusta 2020. godine / Ilustracija Velike priče/Izvor Profimedia
dec 25 2023, 08:24

Podeli

Koliko je “ponedeljak nakon izbora” loš dan, znaju to dobro građani Crne Gore. Za ta iznevjerena očekivanja najčešće su sami bili krivi. Očekivali su previše, a opozicija je prečesto dobijala premalo glasova, ili nedovoljno. Vlast je uvijek muljala koliko god je mogla i koristila sve resurse koji su joj na raspolaganju, a sve im je bilo na raspolaganju. Danas se Crna Gora pominje kao svijetli primjer promjenljivosti vlasti, ali zaboravlja se koliko puta su slomljena bila opoziciona srca. Za trideset godina, bilo je tu mnogo izbora i padova. 

Ponedeljak 18. decembar depresivan je za mnoge građane Beograda. U nedelju veče vlast je ispaljivala vatromet, a opozicija već u ponedeljak mora da radi na novim planovima, jer ako odmah ne raskrste sa ovim izborima, spoticaće se opet, padaće na iste fore.

Problem je u takozvanom balonu. Isti balon postojao je i u Crnoj Gori. Previše puta se klicalo “Gotov je ovoga puta!”. I nije padao Đukanović. Ali okruženje i istomišljenici u kafiću, redakciji, na slavi i teretani doprinesu da se pričinjava masovnost i da neće niko glasati “onu stranu”. Ali prc. To je život u balonu. Algoritam na društvenim mrežama takođe radi, utiče na taj osjećaj euforije. Sve je podešeno da se ukusi poklapaju, u muzici, filmu, sportu pa i politici.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price