Politika

Koliko zaista može srpska opozicija

Između niže srednje klase i Vučićeve superelite (koju treba bespoštedno kritikovati), nalazi se "klasična" srednja – srednja klasa, koja je i dalje baza podrške proevropske i građansko-patriotske opozicije. Zato se lekarima, profesorima obećavaju veće plate nego što ih imaju kod Vučića. I samo tako je ispravno – ne treba ismejavati Vučićev parizer već niže i niže srednje slojeve stanovništva treba ohrabriti mortadelom i svinjskim butom

Opozicija u parlamentu / Foto Milos Miskov / AFP / Profimedia
okt 07 2023, 05:00

Podeli

Crvena linija izborne razjedinjenosti opozicije znači najviše dve izborne kolone proevropske opozicije, ali pod uslovom da se ne stvori utisak da je jedna od njih “anti-Đilas” kolona, jer time se banalizuje “Dogovor za pobedu”. Tek je bizarno da jedinstvene kolone nema jer zaboga Ćuta i Zelenović ne mogu zajedno.

Ali onda se postavlja pitanje – zašto bi se pravile dve kolone ako jedna nije “anti-Đilas”. Ako Đilas i Lutovac nisu u istoj koloni, onda se agonija raspada Demokratske stranke (one velike Tadićeve) projektuje i na predstojeće izbore. Verovatno 17. decembra, jer kako kaže Vučić sve ide u tom smeru.

Šta vrede priče o nenapadanju, kad te u zjapećoj praznini nema gde je to simbolički bitno? Kao što Đilasa i đilasovaca nema na skupštini Ponoševe partije. Govoreći o nedavnoj skupštini stranke Srbija Centar (SRCE) na kojoj je izabrano rukovodstvo, i čiji je predsednik Ponoš naglasio “Mi smo imali sve koji su važni”, upitan o onima koji se nisu odazvali. E, sad, je l’ taj cinizam poštovanje dogovora o nenapadanju?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price