Politika

Milojko Spajić, najbolje ili ništa

Iako je rođen u Pljevljima, Spajić ne spada u crnogorske kalupe koje nameće rodno mjesto. On nema kompleks prema većim sredinama

Ilustracija VP/AI
nov 24 2023, 05:00

Podeli

Kao i svaki novi funkcioner, prije stupanja na novu državničku dužnost, Milojko Spajić je prijavio imovinu agenciji za sprečavanje korupcije. U njegovom imovinskom kartonu, između ostalog, piše da posjeduje automobil Mercedes GLE 300D 4 MATIC. Ova informacija nije od suštinske važnosti, ali je interesantna, prije svega što i sam Spajić navodi da je taj automobil kupio od novca koji je zaradio radeći u Japanu i Singapuru. Radio čovjek i zaradio. Ali to nije samo automobil. Mercedes je brend, to je pitanje stava.

Kompanija Mercedes godinama koristi ubitačan slogan „The best or nothing“. Ne može se vjerodostojno prevesti, iako izgleda lako i prevodivo. Može da znači toliko toga, jer to je filozofija, to je način života. The best or nothing može da znači „samo najbolje“, ili „najbolje ili ništa“. Ali može u prenesenom značenju da se protumači i kao „sve ili ništa“. Postoje studije koje tvrde da muškarce najbolje opisuju automobili koje voze, ne zbog skupoće ili starosti vozila, već u smislu brenda i svega što taj brend predstavlja. Milojko Spajić se uklapa u brend filozofiju Mercedesa. Njega ne zanima sredina, zanima ga samo vrh.

Rijetki su u Crnoj Gori političari koje po nepisanom pravilu najviše određuje mjesto rođenja. Kad je posrijedi Spajić, izgleda da je važnije gdje je radio od podatka gdje se rodio. „Nije važno odakle sam, sve dok znadeš kuda putujem.“ Jer, iako je rođen u Pljevljima, Spajić ne spada u crnogorske kalupe koje nameće rodno mjesto. On nema kompleks prema većim sredinama. Spajić je studirao i radio u Japanu, doškolovao se u Francuskoj, a ispekao zanat u Americi u Goldman Saksu. Govori sve jezike država u kojima je boravio, a kažu da ih govori dobro. Jedno vrijeme je boravio i u Singapuru, tamo „đe se pare vrte“.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price