Politika

Da li je Eskobar slomio Milatovića?

Upućeni u mučne pregovore o formiranju crnogorske vlade jedan od mogućih izlaza vide u kompromisu dva krila PES-a oko URA

/ AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
sep 27 2023, 05:00

Podeli

Mjesec i po dana nakon što je dobio mandat da formira 44. crnogorsku vladu, Milojko Spajić, predsjednik Pokreta “Evropa sad”, u špilu ima mnogo manje karata na koje računa nego u euforičnim postizbornim danima.

Iako se u priču o novoj vladi zagazilo kao u formalnu proceduru što bi trebalo da rezultira i tropetinskom većinom u parlamentu, neophodnom za neke od suštinskih i korjenitih pravosudnih reformi, ispostavilo se da je crnogorska postizborna politička slika mnogo komleksnija i izazovnija nego što su izborni debitanti u Spajićevom pokretu doživljavali.

Neposredno pred dobijanje mandata Spajićev postizborni špil već je istanjen. On je iz pregovora očekivano isključio Demokratsku partiju socijalista bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, ali je na spisak nepoželjnih dodao i građanski pokret URA još uvijek aktuelnog premijera Dritana Abazovića, koga je javno optužio za pokušaj njegove diskreditacije kroz još nerasvijetljenu aferu u kojoj je Spajić optužen da je za kampanje uzimao novac od Do Kvona, južnokorejskog “kriptokralja” sa potjernice.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price