Politika

Kronika jedne okupacije: Priča o državi i zarobljavanju medija

Batine, mrkve, nadzemaljski uspjesi i kraj novinarstva

Premijer Hrvatske Andrej Plenković / Foto Nicolas Landemard / AFP / Profimedia
jul 31 2023, 05:00

Podeli

Izgledalo je, jednostavno, nestvarno. Zagreb, Hrvatska, Europska unija, 2018. godina. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskom novinarskom društvu sjedi u publici i šuti. A tema je cenzura, kaos u programu i prijetnja otkazom na javnoj televiziji.

Otkazom se prijetilo Zovku. Jer je nadređenoj urednici Katarini Periši Čakarun spočitnuo cenzuru i kaos u programu, nakon čega je bilo povišenih tonova. Kolege pred mikrofonima govore o potpunom nedostatku neovisnosti i profesionalnom srozavanju HRT-a, kojeg, kako bi javnost bila neovisno i profesionalno informirana, financiraju hrvatska kućanstva. Predsjednik strukovne novinarske udruge šuti. Jer ako zucne, to je po pravilima neovisne, profesionalne i javno financirane medijske kuće – odmah prekid radnog odnosa.

Povratak čudovišta

Nije mu pomoglo. Dok je tiskovna konferencija trajala, vođstvo HRT-a odaslalo je medijima priopćenje o tome da je „jednom djelatniku” prekinut ugovor o radu. Radi svađe s nadređenom urednicom. Navode čovjeka koji vodi nacionalnu novinarsku udrugu o ozbiljnim problemima u programu nisu ni istraživali.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price