Politika

Hoće li se ikada pomiriti Srbi i Albanci?

Srpsko-albansko pitanje iz jednog sasvim drugačijeg ugla (očima intelektualca koji je živeo u Beogradu, Prištini i Tirani)

Priština 1989. godine / MICHEL GANGNE / AFP / Profimedia
sep 26 2024, 05:43

Podeli

Škeljzen Malići je jedan od vodećih intelektualaca iz YU i eks-YU prostora, odličan poznavalac srpsko-albanskih odnosa, ali i savremene umetnosti kao i vizantologije. Rođen na Kosovu, studirao je u Beogradu gde je učestvovao u studentskim demonstracijama šezdesetih, a kasnije je na beogradskom Filološkom fakultetu radio na Katedri za albanologiju. Osamdesetih se vraća na Kosovo gde 1990. osniva Socijaldemokratsku partiju Kosova. Objavio je nekoliko značajnih knjiga a i u doba najvećih zahlađenja dovodio je kosovske umetnike u Beograd. Bio je savetnik albanskog premijera Edija Rame.

Otac mu je partizan i nosilac Spomenice 1941. Upoznali smo se preko zajedničkog albanskog prijatelja, a zapravo nezvanično mnogo ranije preko srpskih, beogradskih prijatelja Milice i Trše. Ovo su izvodi iz razgovora koji sam vodio sa njim. Bilo je logično da počnemo od beogradskih dana.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price