Politika

Dendi ministar inostranih poslova

Ko je Filip Ivanović, šta mu zameraju u Crnoj Gori, a zbog čega uživa poštovanje podgoričkih ulica i zapadnih diplomata

/ Ilustracija VP / Profimedia
dec 24 2023, 05:00

Podeli

Crna Gora dobila je novog ministra vanjskih poslova. Nekad, u referendumskim godinama, vijećalo se da li će se zvati Ministarstvo inostranih, vanjskih ili spoljnih poslova. Zakucali su, prozvali ga vanjskih. Razlog je vjerovatno insistiranje na diferencijaciji u odnosu na ostale države na Balkanu, prije svega u odnosu na Srbiju.

Tako je Crna Gora dobila skraćenicu MVP. Iako to značenje u NBA ligi ima poseban smisao (most valuable player), a u ekonomiji sasvim drugi (minimum viable product), dosadašnji ministri nisu se pokazali, nisu bili dorasli zadatku. Oni jesu obavljali posao onako kako je zahtijevala centrala u Podgorici, ali su se često blamirali vani.

Filip Ivanović govori i izgleda kao da se uvijek vodi mišlju Oskara Vajlda: „Nikad čovjek ne može biti previše obrazovan ili previše dotjeran.“

Njegov CV je dugačak, ali nema rupa i nema nepoznatih. Za razliku od mnogih novih političara koji nešto kriju ili moraju da zakite svoju siromašnu biografiju, Ivanović ima čim da se pohvali. Njegovo polje istraživanja je filozofija, sa akcentom na religijske studije. Zbog navedenih detalja djeluje kao da je zalutao u politiku, naročito crnogorsku politiku. Jer nekad se čini da je parlamentu Crne Gore potrebniji psihijatar nego filozof.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price