Pantelićev Georeport Podcast

Pantelićev Georeport – Epizoda XI: Redefinisanje Amerike i njene spoljne politike

Velika većina građana SAD traži od svojih političkih predstavnika rasterećivanje od imperijalnih obaveza, promenu politike globalizacije...

/ Ilustracija Screenshot / Velike priče
jun 07 2023, 05:00

Podeli

Dobro došli u XI izdanje Georeporta u kojem su u fokusu Sjedinjene Američke Države.

U poslednjiih deset godina je došlo do radikalnog zaokreta: dobar deo građana od Njujorka do Los Anđelesa ne veruje više u američku posebnost, u američku misiju da civilizuje, demokatizuje i učini boljim svet u kome živimo. Današnji Amerikanci, za razliku od njihovih predaka, ne smatraju da su Božiji izabrani narod sa univerzalnom misijom.

Tek svaki peti Amerikanac veruju da živi u najznačajnijoj državi na svetu a prvi put je, od kada su počela ispitivanja javnog mnjenja, broj Amerikanaca koji veruju da je Bog dao posebnu odgovornost SAD za budućnost sveta pao ispod polovine, 44 odsto.

Velika većina građana SAD traži od svojih političkih predstavnika rasterećivanje od imperijalnih obaveza, promenu politike globalizacije, reindustrijalizaciju i smanjenje vojnog angažovanja u svetu.

Veliki problem na međunarodnom planu za Vašington je sve slabija moć da deluju odvraćajuće na svoje glavne takmace. Rusija i Kina, ali i Turska su u poslednje vreme napravili seriju poteza koji bi bili nezamislivi pre dvavdeset ili trideset godina.

Primer kosovskog premijera Albina Kurtija je takođe emblematičan. Pre par godina, kosovski premijer koji bi odbio eksplicitno i javno poslušnost Vašingtonu teško da bi mogao da preživi politički duže od par nedelja. Kurti misli i dalje da može da izađe kao pobednik imajući proitv sebe Vašington. Ako se to dogodi, to neće biti izraz slabosti Amerike, već njene nezainteresovanosti.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je bio eksplicitan u izveštaju u kojem je preporučivao vođenje spoljne politike koja se ne bi mnogo udaljavala od želja srednje klase građana i prosečnog Amerikanca: “Nema naznaka da bi američka srednja klasa podržala restauraciju američkog primata u unipolarnom svetu, ili da intenzifikuje hladni rat sa Kinom ili da vodi kosmičku bitku između demokratija i autokratija”.

Džo Bajden je verovatno poslednji američki predsednik sa jakim evropskim korenima i koji pripada grupi političara na potezu od Kapitol Hila do Bele kuće i od Stejt departmenta do Pentagoona koji shvata da je usidrenost Amerike na Starom kontinentu conditio sine qua non njene hegemonske pozicije u svetu.

Amerika, bez obzira na sve, ostaje velika sila, istina sa manjom odvraćajućom snagom, ali i dalje apsolutni kontrolor planetarnih vodenih puteva i u manjoj meri komunikacionih linija i sajber prostora.

S druge strane, Amerika ima geografsku prednost koju nema nijedna njena protivnica ili potencijalna rivalka: zaštićena okeanima i sa bezazlenim komšijama na severu i jugu, može da napravi mnogo više pogršenih poteza i procena nego bilo koji njen protivnik i da opet bude u prilici da napravi pravi potez pre nego što bude kasno.

Gledajte i slušajte podcast “Georeport” na YouTube-u i svim streaming platformama

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price