Pantelićev Georeport Podcast

Pantelićev Georeport – Epizoda VII: Erdogan vs opozicija, sekularna vs imperijalna Turska

15 pitanja o predstojećim izborima u Turskoj - i 15 odgovora

/ Ilustracija Screenshot / Velike priče
maj 05 2023, 09:40

Podeli

Dobro došli u sedmu epizodu Georeporta Velikih priča. U ovoj epizodi se bavimo Turskom i predstojećim predsedničkim izborima koji će se održati 14. maja i na kojima su dva glavna takmaca aktuelni šef države Redžep Tajip Erdogan i lider opozicije Karim Kilčdaroglu.

Kao i svi alfa muškarci u politici Erdogan je zasnivao ličnu i partijsku propagandu na vlastitoj virilnosti, zdravlju i snazi. Stomačni problemi koji su primorali predsednika Turske da promeni srategiju izborne kampanje došli su u najgorem momentu za Erdogana. On je imao opsežnu hiruršku intervenciju pre 12 godina kada mu je uklonjen uspešno tumor i od tada je, žargonski rečeno, pucao od zdravlja.

Podsetimo, Erdoganu se slošilo u televizijskom studio tokom predizbornog propagandnog programa. Budući da je Turska zemlja u kojoj se lako zapate svi mogući vidovi zavera, vrlo brzo su se proširile nekontrolisane vesti. Iznenađuje činjenica da je Kineska državna televizija dala vest o infarktu i ugroženosti života turskog predsednika.

Erdogan ima 69 godina. Od kada je došao na vlast, pre 20 godina, njegova dominacija na turskom političkom nebu nije bila nikada ozbiljno ugrožena kao u ovoj predsedničkoj utakmici. To objašnjava zašto je Erdogan vodio frenetičnu izbornu kampanju, držao je po tri različita mitinga u jednom danu i to tokom ramazana, odnosno posta. Verovatno da su zamor, stres, napetost i post iscrpili Erdogana i da ga je telo izdalo. Postoje čak šuškanja da bi izbori mogli da budu odloženi zbog njegovog zdravstvenog stanja, ali su ona poprilično neubedljiva.

Erdogan je organizovao montirane sudske procese protiv svih svojih ključnih protivnika od lidera najevropskije partije u Turskoj HDP- Salahatina Demirtaša, preko Džanan Kaftančoglu heroionu svih prosvećenih turskih građana do Ekrema Imamoglua gradonačelnika Istanbula.

Zdravstveni problemi Erdogana, posle inflacije i zemljotresa, mogli bi da imaju fatalne posledice za neprikosnovenog sultana i njegovu kliku.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price