Kako da izgradite dobar život Podcast

Kako da se družimo kad smo bili u vezi?

Da li su moguća muško-ženska prijateljstva čak i posle romantične veze – o tome pričamo u 34. epizodi podkasta "Kako da izgradite dobar život"

/ Image by Freepik
dec 16 2023, 05:00

Podeli

U kratkoj anketi koju sam sprovela spremajući se za ovu epizodu pitala sam nekoliko ljudi da li veruju da je moguće biti prijatelj sa nekim sa kim si bio u vezi i većina je rekla da misli da to nije moguće na prvu loptu, ali već na drugu neki su bili bliže odgovoru da je to možda ipak moguće i da zavisi od toga kakav je odnos bio, površan, platonski ili je imao dramatičan raskid sa jakim emocijama.

To je kad smo kod prijateljstva nakon veze, ali ima i onih koji uopšte ne veruju u muško-ženska prijateljstva i vide u tome uvek nešto “više”. Koliko tu ima predrasuda a šta kaže realnost o muško-ženskim prijateljstvima, govorila je psihoterapeutkinja Iva Branković.

Često čujemo da je “uvek jedna strana ta koja vidi nešto više u tom prijateljstvu…”. Šta su najveći mitovi o muško-ženskim prijateljstvima? Zašto neki od nas ne veruju, a neki ipak veruju u muško-ženska prijateljstva?

Šta su najčešći argumenti i predrasude o tome zašto muško-ženska prijateljstva ne mogu da uspeju?

Privlačnost je prisutna i kad je u pitanju “obično” prijateljstvo i kad je u pitanju emotivna, romantična veza. Ali u čemu je razlika i gde su “granice”? Da li muškarci i žene različito vide muško-ženska prijateljstva i ko je otvoreniji za to?

Kada su moguća ovakva prijateljstva a kada nisu? Da li je moguće biti prijatelj sa nekim sa kim si bila/bio u vezi? Kada i kako je to moguće ili nije nikako moguće? I zašto bismo bili prijatelji ako smo bili “neprijatelji”?

Koliko ima kalkulacije u tom ostajanju u prijateljskim odnosima posle romantične veze? Kada vredi ostati prijatelj i posle veze a kada ne?

Kako da “normalizujemo” muško-ženska prijateljstva i promenimo pogled na ostajanje u nekom odnosu i posle raskida ili razvoda i da prihvatimo da taj odnos sada prelazi u nešto drugo – možda i prijateljstvo? I koliko smo na gubitku jer ne dajemo šansu muško-ženskim prijateljstvima?

Podkast “Kako da izgradite dobar život” možete slušati na svim platformama – Spotify, Deezer, Podcast.rs, Apple Podcast, YouTube – ili na sajtu Velikeprice.com.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price