Ostalo

Kako će Crkva postati vlasnik Hrvatske

Ti nama, voljena državo, vrati svu tu imovinu, a mi tebi zauzvrat nećemo plaćati ama baš nikakav porez

/ Luka Stanzl / Polaris / Profimedia
feb 10 2024, 05:00

Podeli

Štono se kaže – čitam i ne vjerujem! Onda nekoliko sati guglam, surfam, skrolam pa – ne čitam i još više ne vjerujem! Tek sam na dva portala pronašao, i to u poprilično skraćenim verzijama, ono što je naširoko i vrlo detaljno na portalu Faktograf.hr izložila novinarka, iskusna u praćenju odnosa između Katoličke crkve i Republike Hrvatske. Vremena su, nažalost, u Hrvatskoj već mjesecima u nekom oksimoronskom stanju stabilne turbulentnosti, afera za aferom se niže i nekako je normalno da je najnovija crkveno-državna svinjarija prošla skoro pa sasvim ispod medijskih radara. U neka barem malo manje smrdljiva doba, bila bi to top-tema.

Riječ je o dokumentu pod naslovom “Sporazum o utvrđivanju sljedništva pravnih osoba Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj”. Potpisali su ga sredinom prosinca, daleko od očiju ikakve javnosti, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. A zašto je toliko obavijen velom tajnosti? Pa, prema mojoj slobodnoj procjeni, zato što je posrijedi jedna od tri – hajde, dobro, pet – najgorih svinjarija koje su Hrvatskoj donijeli takozvani Vatikanski ugovori.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price