Ostalo

Godina je bila ratna, naredna će biti…

Gori centralna Afrika – režimi padaju, plaćenici landaraju okolo i bore se sa raznim plemenskim frakcijama i brutalnim islamskim teroristima. Razmahale su se borbe u Mjanmaru između vojske i desetak raznih nacionalnih paravojski. Tradicionalne gerile Latinske Amerike nikada se umiriti neće. I sve to je i daleko i blizu u odnosu na dva sukoba koja pune novinske stupce, u Ukrajini i Gazi...

AI / Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia
dec 31 2023, 05:00

Podeli

Nekoliko desetina oružanih konflikata vodi se u senci velikog rata u Ukrajini. Na Bliskom istoku turbulentna vremena – Izraelci se istovremeno borbe protiv Hamasa u sektoru Gaza i Hezbolaha na jugu Libana i našli su resursa da udare iz vazdušnog prostora po Siriji kojoj ionako nema mira i nema perspektive da će uskoro tamo da dođe do primirja. Turska ratuje protiv Kurda i na severu Sirije i Iraka. Iranci su vrlo aktivni, i što posredno preko savezničkih formacija, što direktno sa jedinicama posebne namene Komande Kuds, tuku se protiv Izraelaca i prikriveno Amerikanaca i ostalih koji su prisutni sa interesom i ljudima u Siriji i Iraku. Ulog Iranaca u jemenske Hute pokazao se vrlo korisnim i oni su sada u punoj snazi, drski i bezobzirni u nameri da blokiraju pomorski put kroz Bab el Mandeb u Crveno more i Suecki kanal. Čeka se početak savezničke intervencije predvođene američkom flotom.

Gori centralna Afrika – režimi padaju, plaćenici landaraju okolo i bore se sa raznim plemenskim frakcijama i brutalnim islamskim teroristima. Francuzi su ostali bez nekada čvrstih pozicija u Sahelu. Vodi se građanski rat u Sudanu, na istoku Afrike vlada iz Adis Abebe bori se protiv paravojski etnosa Oromo i Amhara. U Libiji kada se neko namršti pripuca se i mira i stabilnosti nema od 2011. godine.

Razmahale su se borbe u Mjanmaru između vojske i desetak raznih nacionalnih paravojski. Hunta loše stoji i tokom jesenjih borbi njeni udruženi protivnici kontrolišu veći deo prostora države.

Tradicionalne gerile Latinske Amerike nikada se umiriti neće. Nisu sada previše aktivne, ali to se tako čini nama koji smo daleko, pa su nam tamošnje prilike i daleko od srca.

Samo jedan jedini rat ove godine je počeo i završio se – azerbejdžansko čišćenje terena od Jermena u Nagorno Karabahu sada je već istorijska činjenica. Trideset i pet godina borbi i tenzija i – sve se desilo u dva dana u ofanzivi koja nas sa Balkana snažno podseća na onu “Oluju” iz 1995. godine. Stanovništvo je proterano i Jermeni su se razočarali u sve, i svoju vlast, i lažne ruske saveznike, i podršku sveta koja je izostala.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price