Ostalo

A šta ćemo s usamljenošću posle praznika?

Vreme pre i tokom praznika za neke stare je vreme radovanja, a za neke još intenzivnije usamljenosti i tugovanja, jer nisu sa svojom decom i unucima

/ Image by Freepik
dec 14 2023, 05:00

Podeli

Svi smo čuli za sada već gotovo floskulu “ljudi su socijalna bića”. Samo što to nije floskula već evolutivna i biološka datost.

Jedan čovek/žena je vrlo ranjiva kategorija. Pogotovo ako razmišljamo u kontekstu evolucije i kako je sve počelo. Možda verujete da je Bog stvorio čoveka. Ali kako god. Jedan čovek sam živeći u prirodi nije mogao da opstane. Morao je da bude u čoporu, da bi imao veće šanse da preživi. Isto važi za mnoge životinje – ptice i sisare, ali čak i za neke reptile (na primer, komodo zmajevi, koji se udružuju da bi savladali plen).

Međutim, sisari su posebno vulnerabilna kategorija, zato što trudnoća i odrastanje mladunaca traju dugo u odnosu na ostale kičmenjake, pa čak i ptice. (Na primer, reptil čim se izleže iz jajeta, odmah može sam da se kreće, traži hranu i slično).

Zbog toga je bitno da jedinke budu u čoporu, jer jedino grupa može pružiti zaštitu mladuncima ali i starijim jedinkama, pogotovo ako se radi o vrsti koja je biljojed i koja je stoga često plen grabljivica.

Mada i grabljivice moraju štititi svoje mladunce, čak često i od pripadnika svoje vrste – neke grabljivice su u stanju da mladunčad ubiju zato što su lak plen ili zbog toga što se nadmeću za prevlast u čoporu i jer se ženke neće sa njima pariti dok brinu o svojim mladuncima (na primer lavovi koji žive zajedno u čoporima sa jasnom hijerarhijskom strukturom – ukoliko se pojavi novi, jači mužjak koji osvoji čopor za sebe, često se ponaša na ovaj način).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price