Frank Sinatra, Gene Kelly, Jules Munshin / Metro-Goldwyn-Mayer / AFP / Profimedia

Kako su nam prodali Njujork

Njujorka sigurno ima dva. Zato tako valjda peva i Njujorčanin Frenk Sinatra, a on valjda zna

jun 05 2024, 05:00

Podeli

Postoje dva Njujorka.
Jedan je u Americi, drugi je svuda na svetu. Jedan je u istoimenoj državi i nije glavni, a drugi je u našim glavama. Jedan je mesto na planeti, drugi pozicija u svesti potrošača. Jedan je grad, drugi je brend.
I love New York

Napisao sam dva teksta o Njujorku. Jedan je, koliko god se trudio, kao s Vikipedije. Impozantna lista slavnih ljudi, pesama, filmova, zgrada, događaja, sve je važno i sve je izuzetno. Desetak strana novije svetske istorije ispada da je, u stvari, reklama za Njujork. Na primer, stvarno je prva televizijska reklama emitovana u Njujorku. I prvi neonski bilbord postavljen je na Tajms skveru. Prva svetska reklamna agencija nastala je na Medison aveniji. I zanimanje kopirajter. Don Drejper je sa Menhetna. Vidite kuda ovo vodi. Prva rokenrol pesma je snimljena na Aper Vest Sajdu. U istoj zgradi se posle rodila i Lejdi Gaga. Prva longplejka, prvi pank, prvi hip-hop. Prvi kružni tok, prve pokretne stepenice, prvi mobilni telefon, sve je to prvo bilo u Njujorku.

I važno. Lenon je ubijen u Njujorku. Nestale su kule Svetskog trgovinskog centra. Tu su još Ujedinjene nacije. I Kip slobode. I Njujork tajms.

King Kong je u Njujorku. Mapet šou je u Njujorku. Nindža kornjače su u Njujorku. Alan Ford je u Njujorku. Al Kapone je u Njujorku. Keri Bredšo je u Njujorku. Al Paćino, Robert de Niro, Mario Puzo, ceo Kum je iz Njujorka! Bilo jednom u Americi je bilo u Njujorku. I Studio 54 je bio. I Loft žurke. I tako dalje. Endi Vorhol i Kit Hering. Met Gala je u Njujorku. O tome pričam. Nikola Tesla. Taj tekst sam, kažem, arhivirao. Donald Tramp je iz Njujorka.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.