Nauka Pronađeno u prevodu

Neuralink čipovi – da slepi vide, nepokretni hodaju…

... a teoretičari zavere uživaju

/ Angga Budhiyanto / Zuma Press / Profimedia
feb 03 2024, 05:00

Podeli

Ilon Mask, milijarder, osnivač neurotehnološke kompanije “Neuralink” i propovednik nove naučnofantastične budućnosti, na svom X nalogu pompezno je izjavio da je u nedelju po prvi put ugrađen implantant u obliku čipa u ljudski mozak, da se pacijent oporavlja, i da će u narednom periodu pratiti funkcionisanje interfejsa.

„Prvi rezultati pokazuju obećavajuće otkrivanje neuronskih šiljaka“, rekao je Mask u objavi na X-u dan nakon što je čip instaliran. U pauzama između svađe o video igricama i “teranja šege” sa ekstremno desničarskim influenserima, Ilon Mask je na svom X profilu rekao da će se prvi Neuralink proizvod zvati “Telepatija”.

„Implantant omogućava kontrolu vašeg telefona ili računara, ali i gotovo svih uređaja, i to samo snagom uma“, napisao je Mask. „Prvi korisnici će biti oni koji nemaju funkciju nad svojim udovima. Zamislite kada bi Stiven Hoking mogao da komunicira brže od brzog daktilografa ili brokera na aukcijama. To je cilj.”

„Ova studija uključuje postavljanje malog, kozmetički nevidljivog implantanta u deo mozga koji planira pokrete“, navodi se na veb stranici Neuralinka. „Uređaj je dizajniran da tumači nervnu aktivnost osobe, tako da može da upravlja računarom ili pametnim telefonom bez upotrebe žice ili fizičkog kretanja”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price