Biznis

Mate Rimac, balkanski Elon Musk, čovjek kojemu uporno ne žele vjerovati

Što Rimac zapravo proizvodi? Koliko su njegovi proizvodi korisni? Može li da isporuči ono što obećava? Tko su njegovi glavni protivnici, i što on o njima misli?

dec 25 2023, 06:00

Podeli

U priči iz sredine desetljeća, koja nije tipično hrvatska niti postjugoslavenska, prvim novcem koji je zaradio, tada mladi srednjoškolac kupio je deset godina star BMW i njime vozio “drift”, “drag” i slične utrke. Onda je benzinski motor tijekom jedne utrke eksplodirao, a mladić je odlučio spojiti svoje dvije strasti, automobile i tehnologiju, i počeo je preuređivati svoj stari otrovno zeleni BMW E30 323i u garaži svojih roditelja u Samoboru, gradiću pored Zagreba. Na iznenađenje svih, tom je automobilu dao do tada “dokazano spor” električni pogon.

Da nije bilo tehničkog problema s autom za utrke, Mate Rimac možda nikada ne bi došao na ideju da u svoj automobil, umjesto skupog novog motora, jednostavno ubaci električni motor s viljuškara. Rimčeva “zelena trojka” tako je postala “Green Monster”, a sam Rimac “kralj drifta” čije su video-snimke već 2012. na YouTubeu pogledali milijuni ljudi. A kasnije i “čovjek koji je napravio najjači sportski e-auto svijeta, odnosno gorljivi pristaša elektro-pogona”.

Za Rimčev automobil, koji je među znalcima trkačkog miljea brzo postao senzacija, tada se zainteresirala bogata mnogočlana kraljevska obitelj iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i on je, na njihov poticaj, 2009. osnovao tvrtku Rimac Automobili s 20 zaposlenih i krenuo ozbiljno razvijati projekt. Dvije godine kasnije na najvećem sajmu automobila, International Automobil-Ausstellung u Frankfurtu na Majni, predstavio je Concept One. Prvi je primjerak svojeg automobila isporučio naručitelju 2013. To je ujedno bio i prvi automobil koji je proizveden u Hrvatskoj i izvezen iz Hrvatske.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price