Tom Lah
Kultura

Zvao se sasvim obično, Tom Lah: Priča o srpskom bitniku

Dragoslav Petrović, koji je kao i svi bitnici živeo i stvarao u XX veku, napustio nas je 1985. godine. Nije dočekao objavljivanje svoje prve i jedine knjige

Tom Lah Tom Lah / Ilustracija Velike priče
sep 16 2023, 05:00

Podeli

Bitnici sa svojim supkulturnim stilom bili su karakteristični za prostor Sjedinjenih Američkih Država. Oni su preferirali slobodu u svim aspektima života – u ljubavi i seksu, konzumiranju droga i alkohola, slušanju džeza i, nadasve, spisateljskom izražavanju. Sličan način života praktikovali su i mnogi anonimusi van Amerike, a jedan od takvih živeo je u Srbiji, u gradu Nišu. Ovaj članak posvećen je jednim delom njemu. 

Zvao se sasvim obično – Dragoslav Petrović, ali se predstavljao isključivo pseudonimom, fiktivnim imenom koje je sam smislio – Tom Lah. Pre nego što se osvrnem na njegovo stvaralaštvo i životne peripetije, uputno je nešto reći o osnovnim karakteristikama izvornog bitničkog pokreta. 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price