Kultura

Ponte Roso je naš! (priča o farmerkama)

Popularnost džinsa ima više dimenzija. Ona je, dakako, bila u vezi sa njihovom funkcionalnošću, ali mnogo više se ticala uloge koju je ostvarivala na društvenom i kulturnom planu

Ilustracija VP/Profimedia
avg 02 2023, 05:00

Podeli

Pre pisanja ovog teksta morao sam razrešiti jednu dilemu: da li razmišljanje na temu svima poznatih i rado nošenih farmerki početi sa nečim što je odmah prepoznatljivo, blisko i zabavno. Ili to ostaviti za kraj, pa krenuti sa profesorsko dosadnjikavim uvodom koji sadrži sociološka objašnjenja blu džinsa kao supkultunog stila. A onda sam prelomio – napraviću jedan uvodni amarcord na nešto što će čitaoce naprečac zainteresovati i sa čime se oni mogu identifikovati iz prve. Zatim ću na kraju dati kratak i, nadam se, jasan i zanimljiv teorijski epilog. Dakle, biram logički metod indukcije – izvođenje opštih zaključaka iz posebnih i pojedinačnih slučajeva.

Šezdesetih godina prošloga veka generacije mladih u svetu, a zatim i u Jugoslaviji, zemlji light socijalizma, bile su opčinjene farmerkama (ili farmericama), uniseks odevnim predmetom koji je došao sa Zapada. Nekako uporedo sa bitlmanijom, među mladima je zavladala prava džins manija. Najveći problem za nas Jugoslovene bio je taj da farmerke nismo mogli kupiti u svojoj zemlji. Srećnici su bili svi koji su imali rođake u inostranstvu ili oni koji su bili dovoljno imućni (a takvih je bilo malo) da taj neodoljivi predmet želja nabave u nekom od komisiona po znatno većoj ceni. Govorim ovo ne samo zato što su farmerke tada bile „inˮ, nego su nam se one odistinski dopadale – po svojoj boji, kroju, rubovima opšivenim žutim koncem, neizbežnim bakarnim nitnama i džepiću za stavljanje sitniša i raznih drangulija (trzalice za gitaru, karte za rok koncert, lekovi i slično). Oznaka marke bila je upisana na kožnim etiketama koje su se nalazile pozadi na pojasu. Jednostavno, ali prelepo! Do tada smo komplete blu džinsa – pantalone i jaknu – mogli videti u vestern filmovima, a potom i na movie staru, oličenju buntovnika i kulturnoj ikoni mladih toga doba – Džejmsu Dinu. Popularni nosioci džinsa bili su još Marlon Brando, Elvis Presli, Čak Beri, Badi Holi, Džin Vinsent, Brus Springstin, Stiv Mekvin, Klint Istvud i čitava plejada u ono vreme mladih filmskih i muzičkih (pretežno rok) zvezda.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price