Kultura

Udrobi hleb i omaži tanjir, kao da nisi sa Balkana

Većina gastronomskih navika ovog podneblja po automatizmu se, logično, povezuje sa Turskom. Ali, to je samo deo ove priče

Kad vam u Italiji kažu “fare la scarpetta”, to izgleda ovako… / kia cheng boon / Panthermedia / Profimedia
avg 13 2023, 11:45

Podeli

Poznajem čoveka koji obožava da umače hleb (u kajmak pogotovo) i omazuje tanjire. Poznajete ga i vi – Paqito, najpopularniji food influenser na ovim prostorima. Naš zajednički projekat sa njim, “Paqitov put“, nakon odličnih reakcija na pilot-epizodu, nastavlja sa emitovanjem. U skladu sa ovom pričom, kao njen logičan nastavak, dolaze nove epizode – a jedna će biti posvećena i kafanama koje volimo. I u kojima volimo da umačemo hleb u svako jelo.

 


 

Nismo se svi međusobno poznavali kada smo čuli tu priču, ali je svi znamo. I nema nikakvih naznaka da su nam je ispričali isti ljudi, ili da su ti dobri pripovedači imali zajedničke prijatelje. U pitanju je, očigledno, bio trend.

Kada bi svojim svetloplavim trabantom došli iz Nemačke u domovinu, najčešće nekadašnji logoraši i nacistički zarobljenici, tada već uveliko nastanjeni i zaposleni u toj zemlji, obično bi sa sobom poneli i novousvojene navike. Stečene kao deo životnih procesa negde tamo, gde se drugačije ponaša i razmišlja i opstaje. I onda bi posle velikog porodičnog ručka, bogate gozbe, prečesto na račun onih koji nikuda iz domovine nisu mrdnuli, taj teča sa dojč markama u džepiću košulje, pošteno podrignuo. Ili naglas prdnuo. Sve ubeđujući zvanice za stolom da se tako u Nemačkoj radi i da se oni, ko biva, naljute ako tako ne pokažete da ste uživali u klopi.

Italijani su, priznaćete, oduvek imali mnogo više stila.

I dok se jedno za drugim menjaju jela iz tradicionalnog terra menija, ušuškanog restorana u Torinu, gradu koji je uz Albu gastronomski centar čitavog Pijemonta, konobar pita jesmo li uživali u svemu što smo do sada probali. To su sve jela koja se u Pijemontu tradicionalno jedu vekovima, sa teletinom u svim oblicima i varijantama. “Ko ne bi uživao”, kažemo pretvarajući se da nismo turisti nego putnici.

“Pa što onda niste pomazali tanjir”, pita ljubazni konobar. “To je stara italijanska tradicija.”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price