Inside Out
Kultura Psihologija

U mojoj glavi

Kako crtani film "Inside Out" osvetljava psihološke procese tinejdžera i njihovih roditelja

Inside Out Osim razvoja emocija i njihovih karakteristika, ovaj crtać obrađuje i mnoge druge psihološke konstrukte / Ilustracija Profimedia
jul 19 2024, 08:58

Podeli

Posle skoro 10 godina od prvog dela filma – “U mojoj glavi” (Inside Out), izašao je nastavak. U prvom delu glavni lik je devojčica Rajli koja je srećna i zadovoljna sve dok se ne preseli sa roditeljima u drugi grad. Preseljenje unosi pometnju u njen dotadašnji “srećni” svet i bude se razna druga osećanja osim sreće. Kroz film se upoznajemo osim sa emocijom Radosti i sa emocijom Tuge, Besa, Straha i Gađenja.

U drugom delu Rajli ulazi u pubertetski period, njeno telo počinje da se menja a zajedno sa tim i do tada uspostavljena psihološka ravnoteža se gubi. Emocijama koje su do tada bile najizraženije pridružuju se nove emocije, a to su – Anksioznost, Stid, Dosada i Zavist.

Temi emocija, čini mi se, nikada se nije više prišlo u nekom animiranom filmu, koji je baš to – priča o emocijama, okidačima, načinima njihovog izražavanja i kontrolisanja. I ne čudi zato činjenica da su u pripremi ovog filma učestvovala dva psihologa – Lisa Damour, klinički psiholog (koja se dugo godina bavi emocijama kod tinejdžera), i Dachner Keltner (čije polje interesovanja su socijalni odnosi i evolutivni i kulturološki aspekti emocija). Takođe prikazivanje prvog, a naročito drugog dela, izazvalo je u Americi more komentara i analiza od strane psihologa i psihoterapeuta.

A kako se razvijaju emocije? Katarina Bridžes, kanadski psiholog, navodi da su emocije bebe potpuno neizdiferencirane, i da se beba u prvom mesecu posle rođenja nalazi u stanju opšte uzbuđenosti. Iz ovog stanja se kasnije postepeno razvijaju razne emocije. Na osnovu posmatranja velikog broja dece ona dolazi do podataka kojim redosledom i kada se javljaju određene emocije. Iz opšte uzbuđenosti koja je karakteristična u prvom mesecu izdvaja se uznemirenost kao negativna emocija, a zatim zadovoljstvo, kao pozitivna. Između bebinog trećeg i šestog meseca nastaju gnev, gađenje i strah, a od šestog do dvanaestog meseca, iz zadovoljstva kao pozitivne emocije, diferenciraju se oduševljenje i naklonost prema odraslima. Od 12. do 18. meseca je vreme za razvoj ljubomore i naklonosti prema drugoj deci.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price