Genijalna prijateljica
Knjige Kultura Psihologija

Svaka Lenu ima svoju Lilu

Lepota i kompleksnost ženskih prijateljstav, kao u knjizi "Moja genijalna prijateljica" koju je Njujork tajms proglasio najboljom u 21. veku, u svojoj osnovi često imaju i ljubav i nepodnošenje; i nežnost i borbu za moć; i brigu i bes

Genijalna prijateljica Lepota i kompleksnost ženskih prijateljstava su u tome što su ona vrlo često prepuna ambivalencije i najčešće funkcionišu po principu inercije / HBO-RAI-WILDSIDE - CASTALDO, EDUARDO - Album / Album / Profimedia
jul 24 2024, 05:00

Podeli

Serije, filmovi, a bogami i knjige koje smo upijali tokom odrastanja, nisu nam stvorili nerealna očekivanja samo od partnerskih odnosa. Znaš ono bajkovito „živeli su srećno do kraja života” (Čijeg života? Šta se posle desilo? Kakav je bio proces tugovanja ovog koji je preostao?). Elem, u jednom momentu odrastemo i shvatimo da „hepiend” ne postoji, bar ne takav kakvim nam ga predstavljaju bajke i popularna kultura.

Na listu tih nerealističnih očekivanja treba dodati i prijateljstva, usudiću se da kažem – posebno ženska. Recimo, prijateljstvo žena u seriji „Seks i grad”, iako smo se u jednom trenutku svi manje ili više složili da je Keri često problematičan prijatelj, ali nećemo sad o njoj. U ovoj seriji vidimo to da su one jedna drugoj podrška, srodne duše, društvo, rame za plakanje. Povremeno se dese svađe i trzavice, ali se one uvek razreše na način da sve strane shvate da su time samo još produbile i učvrstile svoj odnos.

A onda su se pojavile prvo knjige, a onda i serija „Moja genijalna prijateljica” Elene Ferante. Ima već dosta godina kako sam sve četiri knjige pročitala u totalnoj maniji (znaš ono kad te knjiga toliko uzme da ćeš bukvalno, ako imaš deset slobodnih minuta između dve aktivnosti, devet i po da provedeš sa nosom u knjizi – e tako). Kad se pojavila serija, držala sam dah kao, što bi rekao Džiboni, pčela u žlici čaja, zato što mi se tačno nula puta u životu desilo da nešto čitam i da kad pogledam ekranizaciju ne psujem kao četiri kočijaša.

No, pokazalo se da je – hvala kosmosu ili ko je već nadležan – spoj Sorentina kao izvršnog producenta i Rai Uno i HBO produkcija ekranizaciju ovih knjiga, od koji je prva iz serijala, “Moja genijalna prijateljica”, upravo proglašena za najbolju knjigu u 21. veku po izboru Njujork tajmsa, učinio dostojnom priče koja je ispričana u sva četiri dela. Doduše, zasada su izašle tri sezone (četvrta bi trebalo da dođe na jesen, nema još tačnog datuma, tako da ćemo još neko vreme da živimo u „zna li se šta” iščekivanju), a očekivanja nas fanova od poslednje sezone su velika, zato što su prve tri stvarno bile vrhunske.

 

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price