Ilustracija /
Photo by Ozan Safak on Unsplash

Šta čekaš više? Stariji si čovek

Pojam i problematika starenja u domaćim pesmama

jul 03 2024, 06:12

Podeli

Starost, to nije ni laka ni naivna tema. Ali je zanimljivo kako su je tretirali muzičari u domaćim pjesmama. Na koji način i u koje doba. Patetično, otvoreno i spremno, fajterski ili apstraktno. Jedna od onih pjesama koje čak i u samom naslovu imaju precizno opisanu temu starenja, jeste Bijelo dugme i pjesma „Jer, kad ostariš“. To je naslov koji može da se završi i sa tri tačke, jer starost izgleda da tek slijedi. U toj pjesmi starost se nagovještava, to je mini-prijetnja, poput „vidjećeš ti kad ostariš“.

„Jer, kad ostariš, / niko ne kuca na tvoja vrata“. Samoća je fantastično opisana u dva stiha. Direktno, bez okolišanja. Kraj. Svi te zaborave, niko ti ne dolazi, niko se ne javlja. U toj pjesmi ljubav se samo nagovještava, ’jer, kad ostariš’ je opomena, kao da sugeriše da se živi sad. Ipak, u jednom stihu čuje se „samo ja, kad ostariš“. Dakle, samo on će se sjetiti te osobe kad dođe stani-pani. Pri kraju pjesme postoji stih „jedan za drugim, vozovi polako prolaze“. To je ona uzrečica ’prođe voz’, dok se neko promišlja, prilike ne čekaju. I kao zakucavanje, slijede stihovi (samo)sažaljenja: „pomalo je tužno, kada ostariš“. Mnogo je jako ovo ’pomalo’ jer to znači da nije pretužno, nije patetika, nego je eto više konstatacija sveg tog lošeg što slijedi, kada ostariš.

Jedna pjesma veselog ritma takođe šalje zeznutu poruku o starenju. Dok dirke klavira krckaju melodiju na repeat, Oliver i Džiboni u pjesmi „U ljubav vjere nemam“ startuju stihovima: „Dušu sam potrošio, zbog toga ne žalim.“ Ali zanimljivo je da refren te pjesme ljudi najčešće mumlaju ili pjevaju pogrešno, ali refren fino kaže: „Nju da sam ženio / ne bih tako uvenuo / starim ja, a u ljubav vjere nemam.“ Dakle, u ovom slučaju starost je već stigla, pa se film odmotava šta bi bilo kad bi bilo. Eh, da je nju oženio, ne bi uvenuo kako je uvenuo.

Dženan Lončarević je šampion emocija na prvu loptu. On ništa ne prepušta slučaju. On kao da se plašio da neko pogrešno ne razumije o čemu pjeva pa je nazvao pjesmu jasno da jasnije ne može biti: „Starim sam“. Mogao je i da otpjeva pjesmu bez riječi sa ’na-na-na’, samo da ostane naslov, sve je jasno. Naročito ako imamo u vidu spot za tu pjesmu. Počinje odmotavanjem kalendarskih godina, za svaki slučaj, da ukapiramo da je tema starost. Nije ni to bilo dovoljno, jer od polovine pjesme u spotu se pojavljuje ostareli Dženan, sijed, naboranog lica i naravno sa naočarima. Nalijepio je sebi tužnu facu koja je naravno temi prikladna.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price