bijelo dugme hajducka cesma
Ekskluzivni feljton: 50 godina Bijelog dugmeta

Ko je izmislio ono “pastirski rok”?

Bijelo dugme je dobilo epitet apostola "pastirskog roka", nekog kalemljenja folka i roka što je pravovernicima bilo odurno

bijelo dugme hajducka cesma Ilustracija VP / Korisćena fotografija Zorana Trbovića
jun 26 2024, 21:00

Podeli

U sinoćnom redu za jedan događaj u Beogradu sretnem direktora bitnog medija iz devedesetih godina i borbe protiv Slobodana Miloševića. Spomene ovaj feljton o Bijelom dugmetu i seti se epizoda iz detinjstva vezanih za Dugme ali i dana kada je krenuo kao muzički urednik na jednom drugom isto bitnom radiju.

Bijelo dugme je bilo ogroman fenomen, bend koji je menjao živote, ostajao trajno u životima, pa se sada ide na porcije tih paketa mladosti tokom ove turneje 2024/2025.

Ali nikada, ni u doba “dugmemanije”, apsolutnog obožavanja ovog benda, nije mogla proći čitava stvar bez osporavanja. Bijelo dugme je dobilo epitet apostola “pastirskog roka”, nekog kalemljenja folka i roka što je pravovernicima bilo odurno. Profesorka sa Beogradskog univerziteta mi je prošle nedelje govorila o Bregoviću kao lisici, čoveku koji zna da nađe “pravi trenutak u svakom trenutku”, ali i da je osoba koja je pokvarila domaći ukus.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.