Kultura

Intimna istorija nošenja tuđih izgužvanih košulja

Kako smo kolektivno zavoleli modu iz druge ruke – a ja najviše

Košulja / Foto VP
jul 23 2023, 05:00

Podeli

Kada je mesija hajp kulture Virgil Abloh u jednom od poslednjih intervjua dok je (kratko) boravio na ovoj planeti predvideo kako će se stylish svet većinski prešaltovati na kupovinu vintage komada, ni sam verovatno nije znao koliko je u pravu. Ipak, za mnoge od nas potraga za izgubljenim modnim individualizmom među ofingerima u radnjama polovne odeće nije novost niti nešto što treba da nam otkrije bilo ko – pa makar to bio i nikad prežaljeni bog hajpa.

Nositi vintage znači da vam je stalo do održivosti mode, da niste hiroviti konzument, već poznavalac i poštovalac. Bez obzira na to da li je to dragi komad nakita koji ste nasledili, neodoljivi oversize sako od tvida koji ste slučajno otkrili za nekoliko stotina dinara na dupke punom rafu u neuglednom komisionu, ili par savršeno rabljenih farmerki koje su ostale od bivšeg dečka… Vintage je intimna potraga za različitošću u svetu gde brza moda insistira da svi nosimo isti dezen u isto vreme. Vintage je sentimentalna pobuna protiv konzumerizma, ona koja ne zahteva proteste i transparente, ali se podjednako drčno nosi. Jedna od najlepših stvari kod ideje ponovnog nošenja prvenstveno odbačene odeće jeste u tome što je u svakom svom obliku apsolutna demokratizacija mode. Sa jedne strane spektra tu su brižljivo čuvani istorijski komadi, te rastuće tržište preprodaje vintage odeće kroz specijalizovane sajtove poput TheRealReal, koji beleži zavidne profite, a sa druge mogućnost da za male pare otkrijete genijalnu stvar.

Tokom uvodnog dela svake ceremonije dodele Oskara nekoliko filmskih zvezda prošeta kreacije iz arhiva modnih kuća sa kojima sarađuju, ponosne što umesto nečega ganc novog i napravljenog samo za njih, nose deo tradicije. Razlog nije samo stilske prirode – premda je postalo jasno da vintage daje taj neprikosnoveni wow efekat još otkad je Julia Roberts 2001. izašla da primi prestižnu nagradu američke akademije odevena u vintage Valentino toaletu. Trendovi dolaze i odlaze, ali baš taj famozni Valentino iz 1992. sa geometrijski preciznim ornamentom na leđima, ostaće upamćen kao vanvremenski šik.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price