Kultura

Prva pesma koja je nadjačala rat u Jugoslaviji

Dok su još padale bombe, a postojano stajale sankcije, "Tek je 12 sati" prešla je Batrovce i postala hitčina devedesetih. O 30. rođendanu ove pesme za VP govore autorka, oni koje je pesma "zaludela" - i oni koji nisu mogli da pobegnu od nje

/ Ilustracija VP
sep 22 2023, 05:00

Podeli

Postoje priče iz poslednjih balkanskih sukoba kako su oni koji su ratovali švercovali oružje ali i kasete i diskove. Da hrvatski vojnici slušaju pesme žene čoveka protiv čije su se vojske borili. Tako kažu legende sa ratišta, a znalci ih potpisuju kao istinite priče.

Postoji i onaj otkaz urednici na radio Beogradu koja je pustila “E moj druže beogradski” od Jure Stublića i grupe Film.

To je sam početak rata, ali ostaje činjenica da je prva pesma koja je “zvučno, glasno i jasno” prešla preko granice bila “Tek je dvanest sati” zagrebačkog Elektro tima (E.T).

Ta je pesma fenomen tim više što je probila sve logične granice u vreme kada nije bilo interneta i Jutjuba. “Ali nekada nije bilo ni radija pa su ljudi znali pjesme”, reći će o ovoj pesmi Ivana Ranilović Vrdoljak, poznatija kao Vanna iz grupe E.T. koja je napisala “zarazni” refren i otpevala singl koji navršava 30 godina.

“Naprosto, dobra stvar je dobra stvar i gotovo. Ne možeš je ubit. A ne možeš ni lošu stvar nafiksirat da bude dobra, iako su se mnogi ubili. Ta pjesma je produkt vremena, najbolja moguća kombinacija drskog teksta, odličnog bita i produkcije koja je bila u korak sa svetom, zgodne, plave cure koja pjeva 🙂 i dva tipa koja repaju”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price