Kultura

Prva i poslednja asocijacija na Roda Stjuarta

Neke drage slike, opet, započinju ples, tačno između rukavaca na Bojani i Štajge

Umije Rod / Ilustracija Velike priče
jun 15 2024, 10:23

Podeli

Znate onu scenu u filmu Ljubavni život Budimira Trajkovića kad familija malog Budu povede kod psihologa, pa mu ovaj daje neke reči, a on mora da ih poveže sa nekim pojmom, da pronađe asocijaciju. Pa kad čovek kaže “plavo”, ovaj ispali “OFK Beograd”. Sećate se toga, siguran sam sasvim.

Bila je majska noć i ljudi su prelazili reku vraćajući se sa koncerta. Bilo je tu poletnih pop hitića poput Young Turks, koja, nećete verovati, nije istoriografski ep o kraju osmanskog sultanata, te moćne Baby Jane i disko-obojene Do Ya Think I’m Sexy, uz koju je valjda svako od nas zaplesao u donjem vešu pred ogledalom jednom u životu (ne, nemoj ni da pokušate da zamislite ovo). Ko je pošao sa boljom polovinom, mogao je da je zagrli uz Have I Told You Lately, I Don’t Want to Talk About It i vanvremensku Maggie May. A kada je koncert završio uz legendarnu Sailing, neki su se sigurno i podsetili kultne scene u još kultnijoj seriji Men Behaving Badly.

A dok je Rod, dozvoli, Stjuart, u mom gradu pio viski i gledao kako tehničari raspakuju opremu, ja sam u glavi raspakivao staru scenu iz Ljubavnog života Budimira Trajkovića. Ništa se nije promenilo – i dalje kada čujem Rod Stjuart prvo pomislim na Ulcinj. Kako Ulcinj, zašto Ulcinj, i kakve veze imaju ovaj prekaljeni šansonjer škotskog porekla sa gradićem na krajnjem južnom obodu crnogorskog primorja poznatom po peskovitim plažama? Nema logičnije asocijacije pod nebeskom kapom, upravo zbog jednog čoveka koji pod njom nije sa nama već neko vreme.

Moja i tvoja prepiska o muzici, dragi Uroše, ponudila je čitaocima onoliko uvida u lične priče o tome kako se čovek zaljubi u pesmu, u album, u bend ili u nekog naročitog, baš uz tu muziku. Ti si kao slavonska mlada poslednjih meseci, misliš da time što mi ne otpisuješ pokazuješ kako imaš pametnija posla, ali ja sam kao slavonska lola – slab sam na čežnju.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price