Kultura

Popravni za “Let It Be”

Piter Džekson se još malo igrao sa Bitlsima

LET IT BE. Ringo Star, P. Makartni, Dž. Harison, Joko Ono i Dž. Lenon, 1970. godine / Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
maj 14 2024, 05:00

Podeli

Osmog maja 1970. zvanično je izašao poslednji album Bitlsa, abortiran 15 meseci pre toga. Bitlsi ne postoje već mesec dana, ovaj album im je svojevrsna daća a koji dan kasnije izlazi i istoimeni film “Let It Be”, koji je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih, preveden kao “Pusti!”, bio glavna atrakcija “Zimskog bioskopa” RTB.

U novembru 2021. upriličen je najveći televizijski hepening XXI veka, osmočasovni video dnevnik stvaranja ovog albuma, koji je Piter Džekson nazvao “Get Back”, kako je, jelte, i sam projekat bio prvobitno kršten. Percepcija tog snimanja se promenila i kod samog Pola Makartnija čije se sećanje na taj period oslanja samo na film Majkla Lindzija Hoga. Kao mučan, anksiozan i depresivan film o kraju Bitlsa. Zato je Džekson, prvobitni donosilac svetla, odlučio da vizuelno presvuče i ovaj film.

Na striming platformi Disney+, od pre neki dan, “Pusti!” nije nikad bio bistriji i zavodljiviji. Na samom početku, vidno ostareli Lindzi Hog (84) evocira svoju ideju filma, koja je bila uslovljena raspadom benda i cele epohe šezdesetih. Odatle ta balaševićevska tuga i seta… No, jezikom Mire Marković…

BILO JE TO OVAKO 1

Posle muzičkog svaštarenja albuma The Beatles (Beli album) krajem 1968. bend je bio u kreativnoj krizi. Godine pionirskog duha, volšebnih studijskih tehnika i idealnog prijateljstva su prošle. Makartni je očajnički želeo da zadrži grupu na okupu. Prećutno, Bitlsi su i dalje želeli da snimaju filmove, na šta ih je i obavezivao ugovor sa UNITED ARTISTS. “Cela ideja stvaranja filmova je sjajna. Jeftinih malih filmova, koje voliš jer voliš film. Kada si dete, kažeš: ’Hajde da se igramo’, ali kad imaš novac koji možeš da iskoristiš na sličan način kao za igru, onda…”, rekao je Pol Makartni.

Grupa je posle snimanja filma “Help!” stupila u kontakt s mladim i uspešnim dramskim piscem Džoom Ortonom. Orton je već imao scenario Up Against It za koji je rekao: “Sa političkim ubistvima, gerilskim ratovima i transvestizmom, ovaj scenario je definitivno imao duh Bitlsa u sebi.”

Orton je imao i rimejk klasika Aleksandra Dime Tri musketara, gde je uz Bitlse, ulogu ledi De Vinter trebalo da igra Brižit Bardo, ali je ta ideja ubrzo napuštena. Ipak, Ortonov tekst Up Against It zahtevao je profesionalne glumce; imao je puno elemenata gej ikonografije, koja bi svakako naškodila Bitlsima, u još uvek puritanskom svetu. Ortonove drame su obilovale smrću, nasiljem i netolerancijom i ostaje da se spekuliše kuda bi njegov tekst odveo karijeru Bitlsa.

Posle trijumfa leta ljubavi i albuma Sgt Pepper’s Lonely Club Band 1967, Bitlsi su ušli u stratosferu kreativnosti, međutim ovo je bio antiklimaks koji je uslovio najkreativniju fazu benda ali i dugačak oproštajni ciklus. “Beli album” je spomenik kreativnom i fizičkom distanciranju, pa je želja da naredni album bude “povratak korenima”, prokazana na samom početku.

Međutim, album Let It Be predstavljao je neslavnu “labudovu pesmu” Bitlsa, ali je istoimeni dokumentarni film bio mnogo više. Insistiranje reditelja Majkla Lindzija Hoga na samodestrukciji glumaca u stvari je samouništenje najlepšeg sna šezdesetih. Iako je Lenon težio potpunom “zatamnjenju” mita, za šta mu je koncept albuma Let It Be skoro savršeno poslužio, malo savesti i smiraja osećanja dovelo je do snimanja Abbey Road, koji je trebalo da označi uspešnu tranziciju ka solo karijeri.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.