Kultura

Zlodelo umetničke mafije

"Killers of the Flower Moon", novi film Martina Scorcesea, u apsurdnom je neskladu svoje istorijske teme i svoje smehotresno i banalno razvijene radnje

/ Supplied by LMK / imago stock&people / Profimedia
nov 04 2023, 05:00

Podeli

Martin Scorsese je običan kalkulant. “Taxi Driver” i “Raging Bull” su samo Robert De Niro i Paul Schrader. “Goodfellas” je njegov jedini film i film koji je tokom karijere snimio nekoliko puta (“Casino”, “The Departed”, “Gangs of New York”, “Wolf of Wall Street”, “The Irishman”, “Killers of the Flower Moon”).

Martin Scorsese je, građanski ili malograđanski, tokom svoje karijere kontinuirano pokušavao da sebe prikaže kao velikog umetnika, neretko i vrlo ezoteričnih interesovanja. Otuda “Kundun”, “The Last Temptation of Christ”, “Hugo” i “Silence”.

Martin Scorsese je filmofil. Neko ko iskreno voli film i divi se filmskoj umetnosti. Otuda njegov impresivni dokumentarac “My Voyage to Italy”, o italijanskom filmu, kao i njegova rada gostovanja u dokumentarcima o drugim filmskim autorima (od Elije Kazana preko Bergmana do Woodyja Allena).

Martin Scorsese je celog života hteo da bude kul. Otuda njegovo druženje sa “notornom Njujorčankom”, Fran Lebowitz, ali i mafijaška tematika i prijateljski filmovi o i sa rokerima, od The Band, preko Rolling Stonesa, Georgea Harrisona do Boba Dylana. Ali i spotovi za Michaela Jacksona (“Bad”).

Martin Scorsese je reditelj u nemilosrdnoj potrazi za afirmacijom, otuda jurnjava za (rediteljskim) Oskarom duga skoro 40 godina, ostvarena za jedan od besmislenijih filmova njegove karijere (rimejk hongkonškog “The Departed”).

Martin Scorsese je Netflixu uzeo 160 miliona dolara za jedno od najvećih ugađanja sebi ikada viđenih u filmskoj industriji (o tehnološkom blamu “The Irishman” da i ne govorim). A četiri godine kasnije uzeo je 200 miliona dolara Appleu za film koji traje dva puta duže nego što je trebalo i bavi se svojom temom dva puta naivnije nego što je pristojno.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price