Kultura

Od Maoa do Mocarta: Kina i umetnost, 2023

Za nešto više od 40 godina Kina je napravila nestvaran napredak. Sada su njeni muzičari poput Yuje Wang na vrhu piramide najboljih, najuspešnijih

Privatna arhiva autora
jul 30 2023, 10:06

Podeli

Nisam očekivao da ću još jednom iz početka doživeti zanos otkrovenja svih aspekata kulturnog razvoja u Kini. Mislio sam da sam se za nekih desetak puta sasvim dovoljno nauživao svakojakih čudesa i da ne mogu ponovo osetiti damare tajnovitih uzbuđenja ove ogromne zemlje. Doduše, sada sam prvi put došao nakon potpune izolacije izazvane kovidom, duge više od tri godine.

Putovanje je podrazumevalo početnu avanturu i potpuni haos na beogradskom aerodromu koji ozbiljno može poljuljati veru u elementarni civilizacijski red u našem okruženju. Neverovatno je koliko smo u stanju da istrpimo kao narod! Ipak Qatar Airways je doneo toliko neophodno spokojstvo i obnovljenu nadu u red, disciplinu i prijatnost dalekih putovanja, tako da sam sasvim svež i raspoložen stigao u Peking nakon nekih 18 časova. O putovanju još treba reći da me je na aerodromu sačekao vozač sa najnovijim kombijem sa pet sedišta, ultrakomfornih, prijatnih, sa svim pogodnostima poput kafe, vode. Bio sam jedini putnik na putu za Tianjin, prelep višemilionski grad, jedan od kulturnih centara Kine u ovom trenutku.

Svaka ulica u Tianjinu ima svoj drvored, pojedini kvartovi su “evropski”, neki nas podsećaju na Boston. Koncertne dvorane i opera su u grandioznom, prelepom zdanju koje neodoljivo podseća na najveće dvorane u svetu, sa svim pogodnostima koje se mogu zamisliti. Ne mogu se poželeti bolja mesta za rad, koncerte, promociju mladih ljudi.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price