Kultura

„Lajanje na zvezde“ za novu generaciju

Zašto je „Za danas toliko“ možda i najvažniji domaći film ove godine

/ Ilustracija: Promo
mar 09 2024, 05:00

Podeli

U trenutku pisanja ovog teksta, na Instagram nalogu filma „Za danas toliko“ pojavila se informacija o organizovanju specijalne projekcije najnovijeg filma Marka Đorđevića koji će biti prikazan 14. marta u Dvorani kuturnog centra i ja se zaista nadam da ste uspeli da dođete do karata. Jer je, bez obzira na činjenicu da je tek početak marta, film „Za danas toliko“ jedan od najvažnijih domaćih filmova ove godine, a verovatno i dosta važan za domaću kinematografiju generalno.

“Ovde se svi poznaju”, rekao je naglas momak koji je sedeo tik do mene u prepunoj MTS Dvorani neposredno pred premijerno prikazivanje filma “Za danas toliko” koje je održano 1. marta u okviru 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST.

I stvarno je tako izgledalo. Ljudi su se pozdravljali, grlili, mahali jedni drugima između sedišta i nestrpljivo čekali na dugoočekivani film reditelja Marka Đorđevića, ljubiteljima sedme umetnosti poznatom po ostvarenju “Moj jutarnji smeh”, o kome su te 2019. godine pričali baš svi. Kao što će, gotovo izvesno, pričati i ovom koji trenutno na platformi IMDb ima ocenu 9.5.

Film je takođe, na pomenutom festivalu osvojio “Politikinu” nagradu “Milutin Čolić” za najbolji srpski film, a glumica Ivana Vuković nagradu glavnog žirija za najbolju žensku ulogu. I ovo je, takođe gotovo izvesno, tek početak kada su u pitanju nagrade dodeljene ovom filmu koga mnogi kritičari i ljubitelji filma, po emociji i atmosferi koju isti u sebi nosi, porede sa „Lajanjem na zvezde“ Zdravka Šotre.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price