Kultura

Kako je nastao (i kako traje) festival BUNT

Još nemamo potvrdu o traženim sredstvima koja su nam neophodna da preživimo i ovu godinu

/ Ilustracija BUNT
nov 24 2023, 05:00

Podeli

Bio je septembar 2013. Likvidiran je trajno Jugokoncert. Nadvio se crni oblak nad postojanjem BEMUS-a. Odjednom su muzički umetnici ostali bez ikakve mogućnosti da im neko organizuje koncerte. Sve je prepušteno voluntarizmu, moglo se svirati bez ugovora, honorara u SANU, Artgetu, SKC, čak i na Kolarcu, ali sve to onako za svoju dušu i uši dobronamernih prijatelja. Što bi rekli – definitivno se prešlo na “projekte”. Pa kako se ko snađe.

Jedne besane noći sam došao na sasvim ludu pomisao – da napravim novi festival. Stavio sam to na Facebook i ujutru me je sačekalo oko 300 poruka, uglavnom sa jednom rečju – DA. Trebalo je hrabro zakoračiti u budućnost.

Do imena smo došli demokratski, parlamentarno. Akronim BUNT se nametao sam po sebi, Beogradska Umetnička bilo je jasno. Lomili smo se između Neposlušnih (Nestašnih) Talenata i Nove Teritorije. Prevagnulo je ovo drugo, davalo je neku ozbiljnost, stamenost, odlučnost da “ogradimo” novi prostor muzičke umetnosti. Tako je i bilo.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price