Delon
Kultura

Kad je Alen Delon bio u Beogradu

... i kad je Beograd pomalo bio Alen Delon

Delon Najveći šmeker svoga doba u gradu šmekeru / Ilustracija Velike priče
dec 30 2023, 05:00

Podeli

Naslovnice novina i magazina preplavljene su njegovim imenom. U grad dolazi markantni tip prozirnih, krupnih plavih očiju. Čovek koji je mnoge muškarce izazvao da pomisle da promene svoj stil. Da nose odela sa prslukom, kapute i štofane sive kape – poput beretke – sa svojim inicijalima. Visok, crne kose i sa stilom kročio je u grad koji je nekada nudio sve. Grad je, kao pred svaku Novu godinu, preplavljen euforijom koju dodatno pospešuje njegov dolazak kao blistavi ukras ove tople zime bez snega. 

Zvuči poznato? Te plave oči u kojima vas kao u prozirnom planinskom jezeru može uhvatiti grč od samo jednog pogleda. I taj stajling sa štofanom kapom koja oči prekriva i pogled čini opasnijim. I cigareta u uglu usana. I film o kome čitav svet priča.

Ova priča nije o vašoj prvoj asocijaciji. Nije 2023. godina u Srbiji, već je 1962. godina u Jugoslaviji. Nije zima bez snega sa pregšt ukrasa, nego je nezapamćena oluja sa snegom do kolena. I nije Kilijan Marfi sa Openhajmerom, već niko drugi nego Alen Delon, sa filmom Marko Polo. Prvi put u Beogradu. Poslednji put još nije došao i neće ni kada se krupne plave oči zauvek sklope. Jer uticaj Alena Delona na Beograd ostao trajan.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price