Kultura Psihologija

Jesmo li svi mi “jadna stvorenja”?

Bog, stvaranje, lepota, sreća i sloboda u novom filmu Jorgosa Lantimosa, za koji je Ema Stoun dobila Oskara

/ LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia
mar 11 2024, 11:42

Podeli

Ukoliko niste pogledali film “Jadna stvorenja” Jorgosa Lantimosa, svakako ga pogledajte.

To jest, ako se ne bojite lekcija iz anatomije, fiziologije i patofiziologije, seciranja mrtvih, krvi… i drugih vrsta eksplicitnih scena. Možda je meni film stoga bilo lakše pratiti, jer se, kao lekar koji je sve to prošao tokom studija medicine, a i radeći kao lekar na raznim mestima, sa ljudima u raznim stanjima, nisam zadržavala na tom aspektu filma. Taj aspekt je (govorim vam iz prve ruke o reakcijama nekih ljudi koji su ga gledali) malo teže podneti – ako niste familijarni sa raznim temama telesne građe, funkcionisanja, zdravlja i bolesti ljudskog tela… ukratko sa svim lepim i ružnim mogućnostima u koje naše materijalno telo može realno dospeti.

Možda je zbog toga, što počinje osnovnim činjenicama koje ograničavaju ljudsko postojanje, za mene ovo jedan veliki film o slobodi naspram ograničavanja i zatočeništva.

Za početak, jedan od glavnih likova se zove Godvin Bakster, skraćeno ‘God’ (‘Bog’), koji je sam kreatura osakaćena od svog oca koji je nad njim surovo eksperimentisao, stvorivši, kako sam kaže u jednoj sceni filma, čudovište koje su svi gledali ili sa gađenjem ili sa podsmehom, ili oba. Povremeno je ambivalentan u vezi s tim kako ga je otac sakatio “radi naučnih eksperimenata i napretka” i kako se ne može “emocionalno vezati” jer to smeta “naučnoj objektivnosti”, i s tim da je ceo život bio usamljen, odbačen i bez mogućnosti da oseti uživanje na primer u hrani, jer mu je otac odstranio želudačne žlezde za “koje se ipak ispostavilo da su ‘potrebne pri varenju hrane'”, ili u seksu jer “ga je otac kastrirao da bi usmerio svu svoju energiju ka naučnim saznanjima”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price