Kultura

I šta sad kad znamo “gde je Kejt”?

Svet se prošlog petka zatresao od sramote i griže savesti što je bio takav prema Kejt. Ali tek što je ustala sa klupe u Vindzoru, ta ista mašinerija, poluga mediji–konzumenti, dala se u poteru za vrstom kancera koju princeza ima, jer se tako naglo podigla sa klupice a nije im rekla – njima, radoznalom čovečanstvu od čega tačno boluje

Princeza, šok i tabloidi / Foto Sandrine Laure Dippa / AFP / Profimedia
mar 25 2024, 11:48

Podeli

U petak negde oko 18 časova, po tačnom britanskom vremenu (u većini evropskih zemalja je bilo negde oko 19 sati) svet se zatresao, zanjihao… To njihanje i potres izazvala je osoba koja je mirno sedela na klupi. Ceo svet je gledao direktno ili odloženo to njeno mirno sedenje na klupi i pratio njenu priču. Priču princeze od Velsa Ketrin Midlton, koja se sa te drvene klupe obratila svetu koji je nakon toga bilo sramota. Svet je slušao i gledao u nju, a ona je morala paziti na pokrete ruku, na mimiku, na sve…

Postoje tumači pokreta i mimike koji vrše kasniju rekonstrukciju priče, raspoloženja, svega što bi bilo zanimljivo za obični auditorijum izdresiran da želi još. Morala je paziti na te eksperte za tumačenje pokreta i mimike koji su pre oko godinu dana rekonstruisali reči njenog svekra – kralja Čarlsa III u bakingemskoj kočiji koji se navodno žalio na pomalo dosadnu ceremoniju krunisanja. A ko bi pazio na sve to nakon što si morao paziti kako da svojoj deci objasniš da boluješ od teške bolesti, ali da će sve biti u redu. Ko traži igde na svetu od pacijenta kojem je konstatovan kancer da pazi na mimiku ili na bilo šta. Zato se svet posramio, pocrveneo prošlog petka oko 18 sati po britanskom vremenu zato što je bio toliko nasilan prema Kejt Midlton, nasilan u radoznalosti, teorijama… Postoje neizlečive bolesti kao što je ljudska zloba a njoj je bila izložena Kejt Midlton poslednjih nedelja.

Pre nekoliko dana, kada je ekspert za dvorske prilike rekao da svet očekuje teška vest i istina iz Bakingema, i tada je taj svet očekivao da će to biti ono što su im mediji odomaćili: Kejt je prebijena, možda je mrtva, ili je ljutito napustila supruga princa Vilijama koji ju je varao s drugom ženom koja je još i trudna… Svet se prošlog petka zatresao od sramote i griže savesti što je bio takav prema Kejt, ali tek što je ona ustala sa te klupe u Vindzoru, ista mašinerija, poluga mediji–konzumenti dala se u poteru za vrstom kancera koju ima princeza jer se tako naglo podigla sa te klupice a nije im rekla – njima, radoznalom čovečanstvu – od čega tačno boluje. A to radoznalo čovečanstvo se nedeljama unazad pitalo gde je ona, pa se i u kafiću u podavalskom selu Pinosavi kelner ponekad pozdravljao s pitanjem “Je li bre, gde je Kejt?”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price