Kultura

Dorćol i Džej su Napulj i Maradona

Džej je simbol dela grada u kome se svet završava sa Studentskim parkom i Vasinom ulicom a sve preko toga je svetski uspeh

Ilustracija VP
jan 17 2024, 05:00

Podeli

I naravno Džej… jer je bio film o Tomi, o Rasti, sada i o Aci Lukasu… Logično u tom trendu ekranizovanja turbulentnih života estradnjaka film i o naravno Džeju, čiji je trejler izašao pre neki dan.

“I naravno Džej…” je “ponavljalica”, deo pesme Riblje čorbe “Gastarbajterska”. U njoj Bora Đorđević opisuje gostovanja folk pevača po Evropi i na svako pobrojavanje ekipe je tu i naravno Džej. I naravno Džej jeste bio folk pevač ali, u nekim aspektima, i netipičan folk pevač. Tradicionalno, pevači narodne muzike su dolazili u Beograd i pravili karijeru. Toma, Šaban, Silvana, Lepa, Miroslav, Brena… jesu “dođoši” i sve se tu poklapa sa “filmom” o uspehu. Dolazak u veliki grad, producenti, audicije, boemština ili ne… Džej dolazi iz grada, Beograda, iz jednog njegovog dela koji je bitan za razumevanje čitavog fenomena ovog pevača. Život i smrt na Dorćolu pevača u čijem glasu se miksovala tuga, uspeh, crveni marlboro… Dorćol i Džej su Napulj i Maradona, zato i ogromni mural Ramadanovskog posle njegove smrti u njegovom kraju a i čitav fenomen ispraćaja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price