Kultura

Brutalan je ovaj panel, Rumena

Prošlo gostovanje Rumene Bužarovske u Beogradu obeleženo je panelom Velikih priča... ili je bilo obrnuto?

/ Fotografija: Nedeljnik
jun 23 2024, 10:15

Podeli

Kako je nastala serija eseja – pretočena u knjigu – “Brutalno je ovo mesto, Amerika” i šta Rumena Bužarovska misli o današnjim (i sutrašnjim) Sjedinjenim Državama?

Spisateljica i saradnica Velikih priča gostovala je na panelu Velikih priča i otvoreno govorila o našem doživljaju Zapada, prijateljstvima, religiji, ali i Balkanu, srpsko-makedonskim odnosima i svemu onome što nas verovatno čeka u bliskoj budućnosti.

Uvek otvorena i direktna, Rumena Bužarovska prisetila se anegdota nastalih tokom putovanja Amerikom i stvaranja niza zapaženih tekstova za Velike priče.

Autorka kaže da su u Americi, o čemu je pisala i u esejima, “na nju gledaju kao da je egzotika”.

“Oni misle da sam evropska aristokratija, jer ne znaju odakle sam. Znaju da sam iz Evrope i da čitam knjige. I mi na tako gledamo na Amerikance da su aristokratija”, kaže Bužarovska.

Izlaže da je problematizovala kompleks inferiornosti jugoslovenskih država.

„Mi iz Makedonije imamo kompleks inferiornosti u odnosu na Srbe. Moj muž očekuje da svi moramo znati srpski, ali, jebiga, ne moramo. Mi nismo bili u vojsci pa onda ne znamo. Kod Kesića sam rekla – kad neko priča Srpski u Makedoniji ti si kul. Onda su mi u Bosni rekli da sam htela da se dodvorim Srbima. Ako kažem da je Beograd lep, ti pokušavaš da nešto dobiješ. Ako kažeš da se Beograd raspadaš, reći će je l’ si ti videla kako ti izgleda Skoplje“, rekla je Rumena Bužarovska.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price