JESI LI VIDEO OVO?

Žene su, dragi Dražo, hrabrija opozicija od muškaraca…

Jesi li vidio, Dražo, muškarce koji u Hrvatskoj kleče na trgovima? Došlo je to otprije nekoliko mjeseci, katolički fanatici donijeli su običaj od kolega manijaka u Poljskoj.

Ilustracija VP
apr 05 2023, 07:00

Podeli

Ante Tomić i Dragoljub Draža Petrović će se na sajtu Velike priče dopisivati u novoj kolumni “Jesi li video ovo?”

Ovde možete da pročitate prethodni tekst Draže Petrovića.

***

Dragi Dražo,

Vrti mi se u glavi posljednjih dana jedna od onih, kako su ih zvali, starogradskih pjesama, što im svi znamo stihove, hiljadu puta smo ih čuli, jer ih svi tamburaški orkestri najmanje jednom svake večeri izvedu, ali ustvari baš i ne razmišljamo šta one znače. Ima tako ona šaljiva u kojoj se opisuje kako se lijepo živi u Somboru, kako je ova vojvođanska varoš tako imućna da i takozvanom ljepšem spolu katkad natoče vina. Zar nije to čudno i malo neprijatno u suvremenom svijetu tako nešto pjevati? Zamisli, komparacije radi, da neki bijeli blues gitarist s američkog Juga snimi pjesmu kako je lijepo živjeti u Memphisu u saveznoj državi Tennessee, a prva strofa, u slobodnom prijevodu, ide ovako:

U tom Memphisu
Svega na volju.
Svega ima izistinski
Pa i crnci piju viski.
U tom Memphisu.

Odgovor američke javnosti na ovo ne bi bilo teško predvidjeti. Novinski komentatori bi vrištali protiv rasizma, borci za ljudska prava ultimativno zahtijevali da se zabrane sve pjesme bijelog suprematista s gitarom. Čak i ako bi on izjavljivao da nikoga nije htio uvrijediti, da se samo zezao, njegova bi muzička karijera bila zauvijek okončana.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price