stanislav-petrov
Istorija

Telefonski poziv koji je sprečio nuklearni obračun Amera i Rusa: Potpukovniku se nije išlo u Treći svetski rat

Retko ko se nađe u situaciji da odredi sudbinu čovečanstva. Možda, ali samo možda, ta mogućnost se ukazala jednom sovjetskom oficiru

stanislav-petrov Stanislav Petrov, u svom stanu 1999. godine / Foto Juliet Butler / Alamy / Alamy / Profimedia
apr 22 2023, 05:00

Podeli

Sve to što se dogodilo nisam shvatio kao nešto važno na ličnom planu. To je jednostavno bio moj posao i ja sam bio prava osoba u pravo vreme da ga obavi. Moja supruga deset godina nije znala šta se desilo i kada me je konačno pitala šta sam tačno uradio, rekao sam – ništa.

Ovako je Stanislav Petrov opisao jedan događaj, koji to zapravo i nije, jer se nije dogodilo ništa. Kada je on za čovečanstvo, tog ranog septembarskog jutra 1983. godine, uradio više nego većina drugih ljudi na ovom svetu rođenih, tako što je uradio – ništa.

Ovog događaja, koji to zapravo nije, setio se i Zoran Panović u fenomenalnom tekstu o 1983. godini, godini koja je oblikovala današnji svet.

“Ruski pukovnik Stanislav Jevgrafovič Petrov, 26. septembra 1983. sprečio je potencijalni nuklearni rat odbivši da poveruje da su SAD lansirale projektile na SSSR uprkos indikaciji datoj od strane kompjuterizovanog sistema za rana upozorenja. Hoće li se naći neko takav i ako sad bude lažnih upozorenja?”, zapitao se Panović u ovom tekstu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price